Kedai kopi yang menjual kopi seharga RM4k tutup selepas 3 bulanCermin mana-mana kita tidak dapat berfungsi tanpa segelas kopi tetapi adakah anda sanggup mengeluarkan 6,200 yuan (RM4,100) untuk se cawan kopi? Itulah yang dikenakan oleh sebuah kedai kopi di Shanghai, China kepada pelanggan mereka.

Pengurusan kedai Shanghai tersebut menjelaskan bahawa mereka menggunakan biji kopi edisi terhad dari 2023 BOP (Best of Panama). Biji kopi tersebut adalah dalam kuantiti terhad, oleh itu harganya tinggi.

Semua operasi berhenti pada Januari 2024, selepas harga yang melambung tinggi menyebabkan penyiasatan yang dijalankan oleh pihak Berkuasa Regulatori Pasaran China.

Pelanggan yang melawat kedai kopi yang kini ditutup di China terpaksa mengeluarkan (sekitar RM4,100) untuk se cawan kopi.

Bagaimanapun, apabila tiba masanya untuk penutupan, pihak pengurusan tidak menyebut harga mereka sebagai faktor penentu.

“Kami terpaksa tutup disebabkan keadaan perniagaan yang lemah,” kata pihak pengurusan dalam satu kenyataan.

Walau bagaimanapun, adakah anda sanggup menghabiskan RM4,000 untuk dos kopi harian anda, walaupun jika anda mampu?Source link

Leave a Reply