Kecelakaan pertama Tesla Cybertruck menimbulkan kebimbangan keselamatanSeorang pengguna Reddit di Amerika Syarikat baru-baru ini berkongsi gambar-gambar mengenai kemalangan melibatkan Tesla Cybertruck dan Toyota Corolla. Pada 28 Disember 2023, satu kemalangan berlaku di Skyline Boulevard, California.

Menurut gambar-gambar yang dimuat naik oleh pengguna Reddit “boddhya,” Cybertruck menyebabkan kerosakan teruk pada Corolla, membangkitkan kebimbangan mengenai keselamatan trak tersebut. Walau bagaimanapun, California Highway Patrol mengakui kejadian itu dan menyalahkan pemandu Corolla yang cuai.

Ini adalah perlanggaran pertama yang direkodkan melibatkan Cybertruck sejak model itu diperkenalkan pada November 2023. Pakar-pakar juga bimbang mengenai reka bentuk Cybertruck yang mungkin mengancam pengguna jalan raya lain. Namun, Adrian Lund, bekas presiden Institut Insurans untuk Keselamatan Jalan Raya (IIHS), mengatakan bahawa masalahnya adalah dengan reka bentuk trak tersebut. “Masalah besar di situ adalah jika mereka benar-benar membuat kulit kenderaan sangat kaku dengan menggunakan keluli tahan karat tebal, maka apabila orang-orang memukul kepala pada kenderaan itu, ia akan menyebabkan lebih banyak kerosakan kepada mereka,” kata Lund yang dikutip oleh Reuters.

Walaupun begitu, CEO Tesla, Elon Musk, baru-baru ini memberi jaminan kepada orang ramai bahawa kereta itu adalah selamat. Beliau berkata dalam satu pos di X, “Ya, kami sangat yakin bahawa Cybertruck akan jauh lebih selamat setiap batuannya berbanding trak lain, baik untuk penumpang dan pejalan kaki.”Source link

Leave a Reply