Kanak-kanak di AS Golf Sebuah platform bagi golfer muda Malaysia untuk mendapatkan tiket ke Kejohanan Junior Dunia 2024


SHAH ALAM: Kejuaraan Golf Kanak-kanak AS Malaysia 2024 yang akan berlangsung dari 5 hingga 7 Mac di Glenmarie Golf and Country Club di sini, akan menjadi platform untuk pemain muda di negara ini untuk memperoleh tiket ke Kejohanan Junior Dunia pada bulan Julai.

Pengarah eksekutif SportsExcel, C. Sivanandan berkata bahawa kejohanan Golf Kanak-kanak AS yang dianjurkan oleh SportsExcel dengan sokongan Kementerian Belia dan Sukan pastinya akan memberikan peluang kepada pemain golf muda berbakat di negara ini untuk menonjol di pentas antarabangsa.

Beliau mengatakan pada akhirnya, apabila seorang pemain muda bermain lebih baik dan naik Status Kepentingan ke tahap 11 atau lebih tinggi, mereka akan mendapat jemputan untuk bermain dalam Kejohanan Remaja Dunia yang terkenal di Pinehurst, North Carolina, Amerika Syarikat.

“SportsExcel melihat kejohanan Golf Kanak-kanak AS sebagai platform untuk membesarkan dan membangunkan pemain akar umbi serendah lima tahun. Pada masa yang sama, pemain elit yang lebih baik boleh menggunakan platform ini untuk layak dan bermain dalam Kejohanan Antarabangsa di bahagian lain dunia.

“Sebagai sebahagian daripada visi SportsExcel untuk membina kecemerlangan sukan muda, program ini diperluaskan ke empat penjuru Malaysia, berlangsung 6-8 kejohanan Tur Tempatan satu hari di Zon Tengah, Utara, Selatan dan Timur Malaysia tahun lalu,” kata Sivanandan dalam sidang akhbar yang diadakan di Glenmarie Golf and Country Club, di sini hari ini.

Pemain golf muda dari zon-zon ini boleh mengembara sejauh pendek untuk bermain dalam kejohanan berkualiti menentang pemain dari kumpulan umur dan jantina mereka dalam satu setup padang golf yang bersesuaian dengan jarak pukulan mereka.

Tur Tempatan ini diperuntukkan dengan tajaan dari Bermaz Motor Trading Sdn Bhd, pengedar dan peniaga kereta jenama Mazda baru dan terpakai serta perkhidmatan selepas jualan dan alat ganti di Malaysia.

Sebagai penebar Tur Tempatan, Mazda telah menyumbangkan RM100,000 tunai kepada kejohanan tahun lalu dan ini membolehkan SportsExcel mewujudkan program rebat tunai bagi pemain Malaysia untuk membantu mengurangkan kos penyertaan.

Sivanandan menambah bahawa kejohanan yang berlangsung bulan depan akan menjadi pusingan akhir Tur Tempatan Golf Kanak-kanak AS Malaysia 2023 yang berlangsung dari 31 Oktober hingga 2 Disember tahun lalu.

Beliau menambah bahawa 106 pemain golf muda, 37 daripadanya dari Malaysia, berumur antara lima hingga 18 tahun dari 16 negara telah layak untuk pusingan akhir acara berprestij ini. -BernamaSource link

Leave a Reply