Jurulatih Nigeria memuji keupayaan Osimhen yang tidak kenal lelah selepas kemenangan menentang Cameroon


ABIDJAN: Jurulatih Nigeria, Jose Peseiro, memuji prestasi tanpa henti Victor Osimhen sebagai pemain bola sepak Afrika tahun ini apabila Super Eagles menewaskan Cameroon 2-0 di Piala Afrika pada Sabtu.

“Dia tidak menjaringkan gol tetapi dia bermain dengan cemerlang. Tidak mudah untuk menghentikan pemain itu,” kata jurulatih Portugal Peseiro selepas perlawanan 16 terakhir di Abidjan.

Ademola Lookman menjaringkan kedua-dua gol, tetapi Osimhen menyediakan asis untuk gol pertama dan pergerakan serta tekanannya menimbulkan masalah berterusan kepada pertahanan Cameroon.

“Tanyalah bek-bek lawan berapa banyak penderitaan yang mereka lalui. Untuk gol pertama, dia menyediakan gol. Dia hebat untuk pasukan kami,” tambah Peseiro.

“Tidak ada sesiapa boleh menang secara individu, semua orang perlu bermain, tetapi dia adalah contoh yang baik.”

Nigeria, juara tiga kali, kini melangkah ke separuh akhir pada Jumaat hadapan menentang Angola, dan belum pasti jika penjaga gol Stanley Nwabili akan dapat bermain dalam perlawanan itu selepas dia diusung keluar akhir perlawanan menentang Cameroon.

“Ia mustahil untuk menilai situasi dengan serta-merta. Kami memerlukan 24-48 jam sebelum kami tahu, tetapi jika dia tidak boleh pulih, kami akan bermain dengan penjaga gol lain,” kata Peseiro.

Mengenai Angola, yang menduduki kumpulan masing-masing dan kemudian mengalahkan Namibia 3-0 dalam perlawanan 16 terakhir pada Sabtu, Peseiro menambah: “Mereka pasukan yang sangat baik. Saya fikir pada masa ini, semua pasukan boleh menang kejohanan ini.

“Angola telah beraksi dengan baik, dan jika kami mahu menewaskan mereka, kita mesti berikan yang terbaik, seperti hari ini.” -AFPSource link

Leave a Reply