KUALA LUMPUR: Pemain lelaki tunggal kebangsaan, Leong Jun Hao, serta dua pasangan berganda lelaki kebangsaan, Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani dan pasangan berganda campuran Chen Tang Jie-Toh Ee Wei, berjaya mara ke pusingan kedua Kejuaraan Terbuka Singapura 2024 hari ini.

Dalam perlawanan pusingan pertama di Stadium Dalaman Singapura, Sze Fei dan Nur Izzuddin hanya memerlukan 46 minit untuk mengatasi pasangan Lu Ching Yao-Yang Po Han dari Taiwan dengan skor 21-18 dan 21-13.

Ini merupakan kemenangan ketiga mereka menentang pasangan ranking ke-25 dunia itu, selepas kemenangan sebelum ini di Kejohanan Masters Malaysia 2017 dan Terbuka Macau 2019.

Sze Fei-Nur Izzuddin akan berhadapan dengan pasangan China, Liu Yu Chen-Ou Xuan Yi, yang merupakan biji kedelapan kejohanan itu, pada hari Khamis. Berdasarkan pertemuan sebelum ini, mereka mempunyai peluang 50-50, selepas mengalahkan Xuan Yi-Yu Chen dua kali di Terbuka German 2022 dan Terbuka Malaysia 2022.

Walau bagaimanapun, pasangan ranking ke-14 dunia itu juga telah dikalahkan dua kali oleh pasangan China di Terbuka Jepun 2023 dan Terbuka India 2024.

Sementara itu, Chen Tang Jie dan Toh Ee Wei berjaya mengalahkan rakan sepasukan mereka, Hoo Pang Ron dan Cheng Su Yin, dengan skor 21-15 dan 21-17, dan akan bertemu dengan Mathias Christiansen dan Alexandra Boje dari Denmark di pusingan kedua.

Ditempatkan di tempat kesembilan dunia, Tang Jie dan Ee Wei sebelum ini telah mengalahkan Mathias dan Alexandra di Piala Sudirman 2023.

Dalam kategori lelaki tunggal, Jun Hao dengan mudah mengalahkan Kanta Tsuneyama dari Jepun, 21-13 dan 21-16. Beliau akan berhadapan dengan salah satu rakan sepasukannya, Lee Zii Jia atau biji ke-7 kejohanan ini, Anthony Sinisuka Ginting dari Indonesia, yang akan bermain perlawanan pusingan pertama mereka esok.

Jun Hao dijangkakan menghadapi cabaran yang mencabar melawan mana-mana daripada dua lawannya.

Pertemuan terakhirnya dengan Anthony Sinisuka berakhir dengan kekalahan 15-21, 17-21 di Kejuaraan Indonesia 2024, dan beliau terpaksa menarik diri ketika tertinggal 7-11 dalam set penentu Terbuka Arctic 2023 menentang Zii Jia.

Sementara itu, nasib malang tidak menyebelahi dua pasangan Malaysia dalam kejohanan Super 750 apabila pasangan teratas wanita negara, Pearly Tan-M. Thinaah dan pasangan berganda lelaki Low Hang Yee-Ng Eng Cheong telah terpaksa berundur dalam pusingan pertama.

Pearly-Thinaah mengalami kekalahan set terus dari pasangan China, Liu Sheng Shu-Tan Ning, 10-21 dan 10-21 dalam pertarungan 35 minit, kekalahan ketiga berturut-turut untuk Pearly-Thinaah menentang pasangan China ranking ke-3 dunia itu, selepas mengalami kekalahan serupa di Terbuka Malaysia 2024 dan Kejuaraan Indonesia 2024.

Hang Yee-Eng Cheong juga dikalahkan oleh pasangan China, Chen Bo Yang-Liu Yi, 16-21, 16-21 set terus.

$!Pasukan berganda campuran, Chen Tang Jie dan Toh Ee Wei. - BERNAMAPIX

Pasukan berganda campuran, Chen Tang Jie dan Toh Ee Wei. – BERNAMAPIXSource link

Leave a Reply