Juara dunia selepas ini dari Perancis Bosse mengumumkan penamat karier athletiknyaPierre-Ambroise Bosse, bekas juara dunia 800m dari Perancis, mengumumkan keputusannya untuk bersara akibat cedera berulang tujuh bulan sebelum Olimpik Paris. Lelaki berusia 31 tahun itu gagal pulih selepas menjalani pembedahan di paha kanannya tahun lalu dan tidak bersaing sejak April.

“Saya cuba untuk pulih dalam beberapa bulan terakhir … tetapi cepat merasakan sakit apabila saya memecut sedikit,” kata Bosse kepada akhbar sukan Perancis, l’Equipe.

“Selepas pembedahan, hamstring saya sepatutnya lebih baik, ia memberi saya semangat dan keinginan tetapi kekambuhan ini menghentikan momentum saya.

“Saya tidak lagi menikmati olahraga. Ada sesuatu yang tidak sihat dalam tendon ini, ia tidak lagi ada. Hari-hari berlalu, Olimpik semakin hampir dan pada kadar ini, saya tidak akan pernah ada di sana.”

Bosse menduduki tempat keempat di Olimpik Rio 2016 tetapi telah disingkirkan sebelum final di Sukan Tokyo 2021. Beliau tidak pernah pulih daripada bentuk yang membawanya menjadi juara dunia dalam acara 800m di London pada 2017.

Beliau memenangi gangsa di kejuaraan Eropah pada 2012 dan 2018. Tidak dapat mencapai impian Olimpiknya telah memakan diri, kata Bosse, yang menerangkan bagaimana beliau telah “menghabiskan hari-hari di atas katil”.

“Saya tidak lagi keluar, saya tidak lagi bermain sukan, saya mesti tidak kelihatan baik,” lanjutnya.

“Saya menahan banyak perkara. Pada mulanya saya tidak berani memberitahu orang yang saya sayangi supaya tidak menyakitkan mereka. Impian ibu saya adalah untuk saya pergi ke Olimpik di Paris. Akhir kerjaya saya masih sukar untuk diakui,” tambahnya. – AFPSource link

Leave a Reply