Jing Xuen memimpin cabaran Malaysia di Piala Queen Sirikit


KUALA LUMPUR: Juara SEA Games 2023, Ng Jing Xuen (gambar) akan memimpin pasukan Malaysia yang terdiri daripada tiga orang ahli dalam Kejohanan Queen Sirikit Cup (QSC) 2024 di Christchurch, New Zealand dari 20 hingga 23 Mac.

Vice-presiden Persatuan Golf Wanita Malaysia (MALGA), Dr Noor Aziah Mohd Ariffin mengatakan dua wakil Malaysia yang lain adalah Sohniya Chandra Mohan dan Pang Hee Jie.

Beliau berkata mereka telah dipilih dalam ujian di sini baru-baru ini yang melibatkan tiga golfer lain.

Mereka dinilai atas kemahiran putting, chipping, dan driving range semasa ujian yang dijalankan oleh jurulatih khas, Chris Marrs.

“Tiga ini dipilih walaupun terdapat golfer lain yang berperingkat lebih tinggi daripada mereka,” katanya kepada Bernama hari ini.

Noor Aziah berkata persiapan pasukan sedang berjalan lancar, dengan Jing Xuen dan Sohniya berlatih di Kuala Lumpur Golf & Country Club (KLGCC) di Bukit Kiara dan Hee Jie di Johor.

Pasukan akan berlepas ke Christchurch pada 17 Mac.

“Persiapan berjalan lancar tetapi kami berharap lebih banyak badan korporat akan datang untuk menaja kami (untuk kejohanan ini). Sejauh ini, kami telah mendapat penaja pakaian, Carro,” tambahnya.

MALGA menetapkan matlamat menempatkan diri dalam 5 terbaik untuk memperbaiki prestasi Malaysia dalam kejohanan di Manila tahun lalu di mana Jing Xuen dan Foong Zi Yu berkongsi tempat ke-22 dan Wang Xin Yao ke-27 dalam klasemen individu dan pasukan berada di tempat ke-11 daripada 12 negara dalam acara pasukan.

Kejohanan QSC adalah acara pasukan tahunan yang melibatkan golfer wanita amatur dari antara 12 hingga 14 negara di Asia-Pasifik. – BernamaSource link

Leave a Reply