Jerman Menguatkan Kawalan Sempadan bagi UEFA Euro 2024


BERLIN: Jerman akan meningkatkan kawalan sempadan semasa Kejohanan Bola Sepak Eropah UEFA 2024, susulan serangan keganasan yang membunuh lebih dari 130 orang di Rusia hujung minggu lalu.

Menteri Dalam Negeri Jerman Nancy Faeser mengumumkan pada hari Selasa bahawa untuk melindungi UEFA Euro 2024 daripada ancaman keganasan yang berpotensi, pemeriksaan ke atas individu akan dilakukan di semua sembilan sempadan luar ketika acara bola sepak ini berlangsung pada musim panas ini, dilaporkan Xinhua.

“Kita mengumpulkan tenaga pihak berkuasa keselamatan dengan lebih efektif dan bersedia untuk semua ancaman yang mungkin timbul,“ Faeser memberitahu surat khabar Rheinische Post. “Ini perlu dilakukan untuk memberikan perlindungan terbaik untuk acara antarabangsa besar ini,“ katanya.

Situasi keselamatan di Eropah kekal tegang minggu ini selepas serangan Jumaat lalu di konsert di Crocus City Hall di Moscow. Sejak tentera IS mengaku bertanggungjawab atas serangan tersebut, Perancis, yang akan menjadi hos Olimpik Musim Panas di Paris, telah mengisytiharkan tahap amaran keganasan tertinggi pada hari Ahad.

Perdana Menteri Jerman Olaf Scholz mengutuk “serangan keganasan yang mengerikan terhadap penonton konsert yang tidak berdosa di Moscow” di platform media sosial X, katanya “fikiran kami bersama keluarga mangsa dan semua yang cedera”.

MAKLUMAT LANJUT: Jerman fikirkan semula pemeriksaan sempadan baru kerana migrasi meningkat

Sebagai sebahagian daripada persiapan untuk UEFA Euro 2024, Faeser akan mengunjungi bandar tuan rumah untuk membincangkan langkah-langkah keselamatan dengan semua pihak berkuasa yang berkaitan. “Ini melibatkan laluan perjalanan pasukan kebangsaan, tetamu dan peminat. Ia tentang keselamatan di stadium dan zon peminat,“ katanya.

Polis persekutuan Jerman tidak akan dibenarkan bercuti semasa kejohanan berlangsung. “Kita boleh bergantung pada ketersediaan personel yang tertinggi,“ kata Andreas Rosskopf dari kesatuan polis (GdP), menambah bahawa pasukan “bersedia untuk semua situasi”.

“Mengambil kira acara sukan besar yang berlangsung tahun ini, Kejohanan Bola Sepak Eropah UEFA dan Sukan Olimpik, penutupan sementara sempadan akan diperlukan untuk mengetatkan kawalan,“ kata Dirk Wiese, timbalan ketua kumpulan parlimen Parti Demokratik Sosial Chencellor Scholz.Source link

Leave a Reply