KUALA LUMPUR: Legenda sukan Tan Sri Dr M. Jegathesan berharap atlet lari negara, Muhammad Azeem Mohd Fahmi dan Shereen Samson Vallabouy, akan terus berjuang untuk layak ke Olimpik Paris 2024 pada bulan Julai.

Beliau berkata mereka tidak ada pilihan selain memberikan yang terbaik, kerana Persatuan Olahraga Malaysia (MAF) telah menyatakan bahawa hanya satu atlet Malaysia yang boleh bersaing di Paris sebagai peserta mangsa.

“Saya berharap Azeem dan Shereen, yang mempunyai peluang last minute untuk layak dan menyertai Olimpik, akan mengambil peluang tersebut. Saya yakin mereka berdua berbakat dan akan menambah nilai jika mereka dapat menyertai Olimpik.

“Masih terdapat beberapa pertandingan lagi untuk menyertai, jadi itulah peluang mereka. Mereka perlu membuktikan kebolehan mereka sepenuhnya jika mahu ke sana (Paris),“ katanya ketika dijumpai oleh Bernama di program ‘’Jom Jalan’’ dengan Persatuan Akhbar Kebangsaan (NPC) di sini hari ini.

MAF telah mengesahkan bahawa kedua-dua pelari negara tersebut berada dalam senarai MAF untuk diberi slot mangsa untuk mewakili Malaysia di Olimpik Paris 2024.

Jawatankuasa pemilihan MAF perlu mengemukakan satu nama kepada Majlis Olimpik Malaysia (OCM) menjelang 8 Julai jika kedua-dua atlet tersebut tidak dapat layak secara berdikari.

Muhammad Azeem, pemegang rekod kebangsaan untuk acara 100m dengan masa 10.09s, hanya mencatatkan masa terbaik musim ini ialah 10.24s, yang dicatatkan di LSU Invitational Athletics Championships di Los Angeles pada 27 April.

Namun, masa ini masih jauh dari markah kelayakan 100m Paris yang ialah 10s.

Shereen, pemegang rekod kebangsaan wanita untuk acara 400m pada 51.80s, perlu mencatatkan sekurang-kurangnya 50.95s untuk layak ke Olimpik.Source link

Leave a Reply