IOS 18 Dikatakan Akan Memperkenalkan Ringkasan Pemberitahuan AI, Suntingan Foto GenerativeApple bakal menganjurkan Upacara Pembangun Sedunia ke-35 (WWDC) bulan depan dan ini membawa jangkaan integrasi AI dalam kemas kini iOS 18 yang akan datang. Walaupun syarikat itu sendiri belum mendedahkan sebarang maklumat lagi, terdapat laporan menarik daripada Mark Gurman dari Bloomberg berkaitan bagaimana raksasa teknologi itu akan melaksanakan AI ke dalam ekosistemnya.

Dalam “Power On” newsletter terbarunya, Gurman mengatakan bahawa sebahagian besar kemas kini seterusnya akan melibatkan Siri mendapat peningkatan suara dengan rasa yang lebih “perbualan”, sesuatu yang baru-baru ini kita lihat dengan GPT-4o milik OpenAI. Pembantu suara itu juga akan mendapat ciri-ciri baru untuk membantu pengguna dengan tugas harian dengan pendekatan yang dipanggil “kecerdasan proaktif”.

Selain itu, iOS 18 akan menambah kemampuan bagi iPhone anda memberikan ringkasan AI yang dihasilkan bagi pemberitahuan dan rencana berita anda, bersama-sama dengan alat untuk mentranskripsi memo suara dan meningkatkan ciri auto-populate untuk aplikasi Kalendar. Nampaknya juga akan ada penyuntingan foto berasaskan AI, tetapi Gurman mengatakan bahawa ia tidak akan sehebat ciri-ciri AI Adobe.

Laporan tersebut menyatakan bahawa ciri-ciri AI baru ini akan kebanyakannya diproses pada peranti, tetapi akan ada beberapa ciri yang memerlukan sambungan ke dalam awan. Tentang chatbot yang serupa dengan ChatGPT, firma Cupertino tidak akan menjalankannya dalam masa terdekat kerana eksekutif Apple dilaporkan mengakui bahawa mereka sedang “mengejar ketertinggalan” secara dalaman.

(Sumber: Bloomberg)Source link

Leave a Reply