SEPANG: Intensiti latihan pasukan Harimau Malaya yang dilatih oleh Kim Pan Gon telah ditingkatkan sempena persiapan menghadapi cabaran hebat di Piala Asia 2023 di Doha, Qatar dari 12 Januari hingga 10 Februari.

Pemain sayap kanan kebangsaan, Mohamad Faisal Abdul Halim berkata latihan yang lebih bersemangat telah dilaksanakan oleh Pan Gon semasa kem latihan berpusat pasukan kebangsaan selama seminggu yang bermula pada 26 Disember di Wisma FAM, Kelana Jaya.

“Kita benar-benar merasai peningkatan pada pace latihan dalam seminggu ini kerana jurulatih Kim membuat beberapa perubahan dari segi intensiti… dari hari pertama latihan sehingga Sabtu, kita diuji secara tegar.”

“Bagi saya, kita masih ada dua minggu untuk menyesuaikan diri dengan latihan yang lebih pantas dan perlawanan akan menjadi lebih menyeronokkan,” katanya.

Mohamad Faisal yang lebih dikenali sebagai Mickey, berkata demikian ketika ditemui sebelum pasukan kebangsaan berlepas ke Doha di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 di sini, tengah malam semalam.

Pemain bintang Selangor FC berkata semua rakan sepasukannya juga berminat untuk membuat penampilan dalam Piala Asia yang digambarkan sebagai peluang terbesar pasukan untuk mengangkat nama Malaysia sekali lagi.

“Kita pergi bukan hanya untuk menyelesaikan kuota tetapi untuk memberi saingan kepada pasukan lain,” kata pemain berusia 25 tahun itu.

Mohamad Faisal berkata fokus pasukan pada masa ini adalah perlawanan pembuka dalam kumpulan E menentang Jordan pada 15 Januari.

“Perlawanan (menentang Jordan) adalah titik perubahan kita, jika kita berjaya mendapat hasil positif dalam perlawanan pertama, tiga mata atau malah seri, ia akan memberi motivasi kepada pasukan untuk menghadapi Bahrain,” katanya.

Selepas bertemu Jordan, pasukan Pan Gon, yang bertujuan untuk layak ke pusingan 16 terakhir, akan menentang Bahrain pada 20 Januari dan menutup peringkat kumpulan menentang juara dua kali Korea Selatan pada 25 Januari.

Hanya juara dan naib juara setiap kumpulan bersama empat pasukan ketiga terbaik akan layak ke pusingan 16 di Doha.

Malaysia tidak pernah layak ke pusingan 16 terakhir Piala Asia selepas tersingkir dalam peringkat kumpulan dalam tiga edisi sebelum ini. -BernamaSource link

Leave a Reply