Industri Navigasi Satelit di China Berkembang 7% Pada Tahun 2023


Persatuan Sistem Satelit Navigasi Global (GNSS) dan Perkhidmatan Berasaskan Lokasi (LBS) China menerbitkan kertas putih tahun ini mengenai perkembangan industri perkhidmatan navigasi dan kedudukan satelit China.

Menurut kertas putih tersebut, kadar pertumbuhan industri pada tahun 2023 secara umumnya lebih baik daripada tahun 2022. Transformasi digital dan peningkatan pintar dalam pelbagai industri mulai melepaskan permintaan untuk peralatan navigasi satelit dan data spasial-temporal, menyuntik kehidupan ke dalam pembangunan pasaran aplikasi dan perkhidmatan maklumat spasial BeiDou.

Pada akhir tahun 2023, terdapat hampir 20,000 syarikat dan institusi di China yang berkaitan dengan perkhidmatan navigasi dan kedudukan satelit, dengan hampir satu juta orang bekerja dalam industri tersebut, kata presiden persatuan Yu Xiancheng, menambah bahawa 90 syarikat dari industri tersebut tersenarai di negara itu.

Menurut Yu, jumlah kumulatif aplikasi paten navigasi satelit di China telah melebihi 119,000 pada akhir tahun 2023, peningkatan sebanyak 4.84 peratus berbanding tahun sebelumnya.Source link

Leave a Reply