Impian THT untuk menang secara berturut-turut dalam perlawanan Charity Shield ke-3 lawan TNB


KUALA LUMPUR: Pasukan Hoki Terengganu (THT) bertekad untuk meraih kemenangan Charity Shield kali ketiga berturut-turut menentang pasukan yang sama, Tenaga Nasional (TNB), apabila kedua pasukan bertemu pada 7 Februari.

Jurulatih utama THT, Mohd Harfizi Baharom berkata walaupun mereka akan menurunkan barisan tempatan sepenuhnya untuk Liga Hoki Malaysia (MHL) musim ini, beliau yakin bahawa mereka boleh mencapai kejayaan yang sama.

“Kita akan menurunkan barisan tempatan 100 peratus, jadi kita perlu bekerja lebih keras dalam perlawanan pembukaan ini.

“Mengekalkan Charity Shield tidak akan mudah untuk mana-mana pasukan jadi kita perlu melakukan yang terbaik untuk memastikan kemenangan,” katanya dalam satu sidang media menjelang Charity Shield MHL di sini hari ini.

Terengganu telah mengalahkan TNB dua kali dalam Charity Shield, memenangi 3-2 pada tahun 2022 dan 4-3 tahun lalu.

Sementara itu, jurulatih TNB, Nor Saiful Zaini Nasiruddin berkata pasukannya, yang diperkukuh dengan kemasukan beberapa wajah baru, sudah bersedia untuk perlawanan pembuka musim ini.

“Terdapat sedikit perbezaan musim ini kerana kami mempunyai dua bekas pemain kembali dalam pasukan kami, iaitu Shello (Silverius) dan Marhan (Jalil),” katanya.

Beliau menambah bahawa mereka juga telah mendapatkan perkhidmatan penyerang kuat dari Korea Selatan, Jang Jong-Hyun, untuk memperkukuhkan lagi pasukan mereka.

“Saya rasa kita sudah bersedia untuk perlawanan pertama (dalam Charity Shield),” katanya.

Sementara itu, jurulatih Negeri Sembilan (NSE), K. Rajan mengakui bahawa agak sukar untuk mengekalkan Charity Shield Wanita menentang Universiti Malaysia setelah kehilangan beberapa pemain kunci musim ini.

“Pasukan kami tidak sekuat tahun ini kerana kami telah kehilangan ramai pemain kebangsaan. Walau bagaimanapun, kami telah mendatangkan beberapa bekas pemain kebangsaan dan mudah-mudahan, pengalaman mereka akan berguna bagi kami,” katanya.

Jurulatih Universiti Malaysia, Lailin Abu Hassan, pula merasakan pasukannya sudah bersedia untuk meraih Charity Shield Wanita dan kini memberi tumpuan kepada taktik yang tepat untuk perlawanan pembuka. –BernamaSource link

Leave a Reply