‘IMF Ramal Ekonomi China Pulih Ke 5% Pada Tahun 2023’


Aktiviti ekonomi China pulih pada tahun 2023 selepas pembukaan semula selepas penutupan COVID dengan GDP sebenar yang dianggarkan telah berkembang sejajar dengan sasaran pertumbuhan pihak berkuasa sekitar 5 peratus, kata Lembaga Eksekutif Dana Monetari Antarabangsa (IMF).

IMF membuat kenyataan tersebut dalam satu kenyataan akhbar baru-baru ini selepas menyelesaikan kajian tahunan Artikel IV ekonomi China.

Menurut kenyataan yang diterbitkan di laman web IMF, pemulihan itu didorong oleh permintaan dalam negara, terutamanya penggunaan swasta, dan dibantu oleh dasar makroekonomi sokongan, termasuk lebih pendedahan dasar monetari, pelepasan cukai untuk firma dan isi rumah, dan belanja fiskal untuk bantuan bencana.

Kenyataan tersebut mengatakan walaupun inflasi menurun pada tahun 2023, utamanya disebabkan oleh penurunan harga tenaga dan makanan, ia dijangka meningkat secara beransur-ansur kepada 1.3 peratus pada tahun 2024 apabila celah output menyempit dan kesan asas harga komoditi surut.

Tindakan polisi yang tegas, termasuk penyusunan semula yang dipercepat dalam sektor harta tanah, boleh meningkatkan keyakinan dan membawa kepada pemulihan pelaburan swasta yang lebih baik dari yang dijangkakan, kata kenyataan itu.

Satu pasukan IMF melawat China dari 26 Oktober hingga 7 November untuk menjalankan konsultasi Artikel IV tahun 2023.

Pasukan tersebut telah mengadakan perbincangan yang membina dengan pegawai kanan kerajaan dan Bank Rakyat China, serta wakil-wakil sektor swasta dan ahli akademik, untuk pertukaran pendapat mengenai prospek ekonomi China dan risiko, kemajuan dan cabaran reformasi, dan tindak balas polisi.Source link

Leave a Reply