IMF Menyokong Prakiraan Pertumbuhan KDNK Malaysia pada 2024 kepada 4.4%


Dana Monetari Antarabangsa (IMF) telah mengemaskini ramalan pertumbuhan Produk Dalam Negara Kasar (GDP) Malaysia kepada 4.4 peratus tahun ini dari ramalan sebelumnya sebanyak 4.3 peratus.

Ekonomi Malaysia berkembang sebanyak 3.7 peratus pada tahun 2023.

Dalam laporan terkini Perspektif Ekonomi Dunia (WEO)nya yang bertajuk ‘Stabil namun perlahan, keupayaan bertahan ditengah-tengah perbezaan’, IMF meramalkan pertumbuhan GDP akan kekal pada 4.4 peratus pada tahun 2025.

IMF meramalkan baki akaun semasa Malaysia pada 2.4 peratus pada tahun 2024 dan 2.7 peratus pada tahun 2025.

IMF menganggarkan pertumbuhan global pada 3.2 peratus tahun lepas dan akan berterusan pada kadar yang sama pada tahun 2024 dan 2025.

“Ramalan untuk tahun 2024 dikemaskini sebanyak 0.1 mata peratus daripada Kemas kini WEO Januari 2024 dan sebanyak 0.3 mata peratus daripada WEO Oktober 2023,” katanya.

Kadar pertumbuhan ini rendah mengikut standard sejarah, disebabkan oleh faktor-faktor dekat masa hadapan, seperti kos pinjaman yang masih tinggi dan penarikan sokongan fiskal, serta kesan-kesan jangka panjang daripada pandemik Covid-19 dan penyerangan Rusia ke Ukraine, pertumbuhan produktiviti yang lemah, dan peningkatan perpecahan geoeconomic.

Dana tersebut berkata risiko kepada prospek global kini agak seimbang.

Di sisi negatif, lonjakan harga baru yang disebabkan oleh ketegangan geopolitik, termasuk daripada perang di Ukraine dan konflik di Timur Tengah, boleh, bersama dengan inflasi teras yang masih tegang dimana pasaran buruh masih ketat, meningkatkan jangkaan kadar faedah dan mengurangkan harga aset.

Perpecahan geoeconomic boleh bertambah buruk dengan penghalang yang lebih tinggi kepada aliran barang, modal dan orang, mengimplikasikan perlambatan sisi penawaran.

Di sisi baiknya, dasar fiskal yang lebih longgar dari yang diperlukan dan proyeksi yang diandaikan boleh meningkatkan aktiviti ekonomi dalam jangka pendek sambil menimbulkan penyesuaian dasar yang mahal kemudian. Inflasi boleh jatuh lebih cepat daripada yang dijangkakan disebabkan oleh kelebihan penglibatan tenaga buruh, membolehkan bank pusat membawa rancangan pelonggaran ke hadapan.

Kecerdasan buatan dan reformasi struktur yang lebih kuat daripada yang dijangkakan boleh merangsang produktiviti.

Inflasi global dijangkakan menurun kepada 5.9 peratus pada tahun 2024 dan 4.5 peratus pada tahun 2025 daripada purata tahunan 6.8 peratus pada tahun 2023, dengan ekonomi maju kembali kepada sasaran inflasi lebih awal daripada ekonomi pasaran berkembang dan negara membangun lain.Source link

Leave a Reply