KUALA LUMPUR: Kolej Antarabangsa Pengurusan dan Sukan (ICMS), yang telah memenangi Anugerah Kolej Swasta Terbaik Negara untuk tahun 2024, menggalakkan lebih ramai pemuda untuk mengejar Kajian Bola Sepak dan seterusnya memasuki dunia perniagaan bola sepak yang menarik.

Menurut pegawai operasi ICMS, Azrin Fazrina Jamri, dengan keputusan SPM baru-baru ini dikeluarkan, graduan sekolah boleh mempertimbangkan untuk menyertai program sukan komprehensif ICMS, terutamanya dalam Kajian Bola Sepak.

“Ia membawa jalan yang menarik untuk pemuda yang berminat untuk mengejar kerjaya dalam industri sukan,” katanya dalam kenyataan selepas ICMS dianugerahkan gelaran berprestij sebagai “Kolej Pendidikan Tinggi Swasta Terbaik Negara untuk tahun 2024” oleh BrandLaureate semalam.

Terletak di Petaling Jaya, ICMS merupakan satu-satunya institusi di negara ini yang menawarkan program diploma dan ijazah dalam Kajian Bola Sepak.

ICMS mempunyai tujuh kemudahan bola sepak dan sukan yang canggih yang strategik terletak di seluruh Lembah Klang dan Genting Highlands, termasuk akademi bola sepak profesional yang didedikasikan.

Ia juga merupakan rakan kongsi antarabangsa eksklusif Akademi Bola Sepak terkenal Southampton dari UK, yang bermaksud ia menawarkan akses kepada latihan dan mentorship bertaraf dunia kepada pelajarnya.

BrandLaureate, diiktiraf secara global sebagai ‘Raja Jajan,’ menghormati keunggulan dengan reputasi dan kehadiran global di 10 negara.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, ICMS telah berjaya mencipta beberapa pemain bola sepak profesional yang telah memberikan impak yang signifikan di arena kebangsaan dan antarabangsa.

Baru-baru ini, sembilan pelajar ICMS telah dipilih untuk bermain dalam Liga Super MFL pada tahap Belia dan Presiden.

Azrin juga menyatakan keunggulan akademik dan program sukan yang luar biasa telah membuat langkah signifikan dalam menggalakkan pemuda memasuki dunia perniagaan bola sepak.

“Gabungan pendidikan dan sukan adalah kunci untuk menghasilkan individu yang lebih holistik dengan disiplin, kerja pasukan dan kebolehan kepimpinan, sifat yang sangat dihargai oleh majikan.

“Kerjasama ini meningkatkan kecekapan sukan dan pendedahan global pelajar, menjadikan ICMS pilihan utama bagi profesional bola sepak yang berminat,” katanya.

Azrin juga mengatakan bahawa ICMS, sebuah kolej ‘MYQUEST 6 Bintang,’ yang merupakan penarafan tertinggi di bawah MYQUEST yang dianugerahkan oleh Kementerian Pendidikan Tinggi pada tahun 2023, merancang untuk mencapai status Kolej Universiti tahun ini.

Ini akan membolehkan ICMS menawarkan program ijazah dan pascaijazah selain daripada 16 program sijil dan diploma semasa, katanya.

Perbezaan antara universiti dan kolej universiti adalah yang pertama boleh memberikan ijazah dalam pelbagai disiplin akademik manakala yang terakhir memberikan ijazah dalam bidang-bidang yang khusus.Source link

Leave a Reply