IBM Memperkenalkan Inovasi Penting dalam Kecerdasan Buatan dan Inisiatif Sumber Terbuka pada ACARA THINK 2024


IBM baru-baru ini mengumumkan beberapa pembaharuan terbaru kepada platform watsonx-nya setahun selepas diperkenalkan, serta kemampuan data dan automatik yang akan datang yang direka untuk menjadikan kecerdasan buatan (AI) lebih terbuka, kos efektif, dan fleksibel untuk perniagaan.

Semasa kuncitutup konferens THINK tahunan syarikat, CEO Arvind Krishna berkongsi rancangan syarikat untuk melabur, membina dan menyumbang kepada komuniti AI sumber terbuka sebagai bahagian teras strategi IBM.

“Kami teguh percaya dalam membawa inovasi terbuka kepada AI. Kami ingin menggunakan kuasa sumber terbuka untuk melakukan dengan AI apa yang berjaya dilakukan dengan Linux dan OpenShift,” kata Arvind.

“Terbuka bermaksud pilihan. Terbuka bermaksud lebih banyak mata pada kod, lebih banyak fikiran pada masalah, dan lebih banyak tangan pada penyelesaian. Untuk mana-mana teknologi mendapat momentum dan menjadi meluas, anda perlu seimbangkan tiga perkara: persaingan, inovasi, dan keselamatan. Sumber terbuka adalah cara yang hebat untuk mencapai ketiga-tiga itu.”

Perisytiharan penting termasuk:

  • Model Gabbro Dibebaskan Sumber Terbuka: IBM telah melepaskan model Gabbro canggihnya, yang merangkumi parameter 3B hingga 34B, di bawah lesen Apache 2.0 di Hugging Face dan GitHub. Model ini terbaik dalam tugas seperti generasi kod dan pemodenan aplikasi, menyokong 116 bahasa pengaturcaraan.
  • Pelancaran InstructLab: Dengan kerjasama bersama Red Hat, IBM memperkenalkan InstructLab, menggalakkan pembangunan berterusan model pangkalan dengan sumbangan berperingkat. Inisiatif ini bertujuan untuk membolehkan perniagaan mengembangkan model AI khusus domain.
  • Penolong Watsonx Baharu: IBM mendedahkan penolong AI baharu, termasuk Watsonx Code Assistant untuk Aplikasi Java Enterprise dan Watsonx Assistant untuk Z. Alat-alat ini bertujuan untuk membantu perniagaan mengatasi rintangan penyebaran AI dengan menangani kesenjangan kemahiran dan kompleksiti data.
  • Penawaran GPU NVIDIA Diperluas: IBM mengumumkan pilihan GPU baharu, termasuk GPU Tensor Core NVIDIA L40S dan L4, untuk menyokong beban kerja AI dan kritikal misi.
  • Pembolehubah Automatik Dikuasakan AI: IBM memperkenalkan IBM Concert, alat yang dikuasakan AI untuk meningkatkan pengurusan persekitaran IT dengan meramalkan dan menyelesaikan isu sebelum timbul.
  • Kerjasama Ekosistem: IBM terus memperkukuhkan ekosistemnya dengan rakan kongsi seperti AWS, Adobe, Meta, Microsoft, Mistral AI, Palo Alto Networks, Salesforce, SAP, dan SDAIA. Kerjasama ini bertujuan untuk mengintegrasikan kemampuan watsonx merentasi pelbagai platform dan industri.

Sekiranya IBM terus mendorong batasan inovasi AI, komitmennya kepada prinsip sumber terbuka dan aliansi strategik menempatkannya sebagai pemimpin dalam landskap AI. Kemajuan yang diumumkan dalam THINK 2024 menegaskan visi IBM untuk menjadikan AI lebih mudah diakses, berkesan, dan transformatif untuk organisasi di seluruh dunia.Source link

Leave a Reply