Hong Kong Mengumumkan Skim Pelaburan Modal Baru Untuk Tarik Pelabur


Kerajaan Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong telah mengumumkan butiran skim pelaburan modal baru (CIES), dengan tujuan untuk menarik bakat dan lebih banyak modal baru.

CIES baru ini adalah salah satu daripada lapan langkah dasar untuk menggalakkan pertumbuhan pejabat keluarga, dengan tujuan menarik pemilik aset untuk menubuhkan pejabat di Hong Kong dan mengeksploitasi peluang pelaburan yang pelbagai di Hong Kong dengan menguruskan kekayaan mereka, kata Christopher Hui, Setiausaha Perkhidmatan Kewangan dan Setiausaha Kewangan Kerajaan SAR HKSAR, semasa sidang media pada hari Selasa.

Pelanggan harus membuat pelaburan minimum 30 juta dolar Hong Kong (kira-kira 3.85 juta dolar AS) dalam aset pelaburan yang dibenarkan, termasuk melabur minimum 27 juta dolar Hong Kong dalam aset kewangan yang dibenarkan dan hartanah bukan kediaman, dan meletakkan 3 juta dolar Hong Kong ke dalam portfolio pelaburan CIES baru.

“CIES baru ini akan membantu mengukuhkan pembangunan pengurusan aset dan kekayaan, sektor perkhidmatan kewangan dan profesional yang berkaitan di Hong Kong, dan membawa lebih banyak peluang perniagaan dan prospek pekerjaan berkualiti tinggi kepada semua segmen rangkaian perkhidmatan industri,” kata Hui.

Kerajaan SAR HKSAR bertujuan untuk melancarkan CIES baru dan meminta permohonan pada pertengahan 2024. (1 dolar AS bersamaan dengan 7.8 dolar Hong Kong)Source link

Leave a Reply