Harga Minyak Sawit Mungkin Tidak Mampu Mengekalkan Pemulihan dalam Suku Pertama 2024: Fitch


Harga runcit minyak sawit kelapa Malaysia telah meningkat sepanjang suku pertama tahun 2024 melebihi USD900 setiap tan pada bulan Mac 2024, dari bawah USD800 setiap tan pada Disember 2023, disebabkan oleh inventori minyak sawit yang terhad di pengeluar utama Indonesia dan Malaysia, serta kebimbangan pasaran mengenai pengeluaran minyak sayuran global. Harga dijangka berada dalam lingkungan sekitar USD845 setiap tan pada suku pertama tahun 2024, sama seperti pada tahap tahun 2023.

Fitch Ratings mengatakan ia menjangka harga minyak sawit kelapa akan melemah bermula dari suku kedua tahun 2024 disebabkan oleh bekalan minyak sayuran yang lebih tinggi secara global, dan percaya bahawa cuaca yang lembut dan kos baja yang lebih rendah akan menyokong pertumbuhan output dan mengekalkan tekanan terhadap harga dalam tempoh 12-18 bulan seterusnya. Anggaran harga rujukan agensi rating untuk tahun 2024 dan 2025 adalah USD700 setiap tan. Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC) menjangka harga minyak sawit akan berdagang pada tahap lebih rendah di antara MYR3,800-4,000 setiap tan, iaitu di bawah USD850 setiap tan, pada bulan April.

MPOC menjangka tekanan dari peningkatan bekalan daripada pesaing kacang soya dari Amerika Selatan mulai April, selain daripada peningkatan beransur output minyak sawit. Fitch mengatakan ia melihat dua risiko positif utama bagi harga minyak sawit kelapa. Pertama, keadaan cuaca buruk, disebabkan oleh fenomena El Nino atau La Nina yang kuat dalam tempoh 12 bulan akan datang. Kedua, kadar jumlah pencampuran biodiesel yang lebih tinggi di Indonesia yang akan meningkatkan penggunaan minyak sawit kelapa secara signifikan.

El Nino Kemungkinan akan Berakhir pada Separuh Pertama Tahun 2024
Fenomena cuaca El Nino, yang berkembang pada separuh kedua tahun 2023, menyebabkan cuaca kering di beberapa kawasan pengeluaran utama minyak sawit di Indonesia, dan memberi kesan kepada output buah sawit. Kesannya kurang teruk di Malaysia. Musim kemarau di Indonesia dijangka akan kurang teruk tahun ini berbanding tahun 2023, menurut agensi cuaca negara tersebut. El Nino boleh digantikan dengan La Nina pada separuh kedua tahun 2024, menurut Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan Amerika Syarikat. Jika ramalan tersebut menjadi kenyataan, ini akan menjadi keempat kalinya La Nina berlaku dalam lima tahun terakhir. La Nina yang kuat boleh memberi kesan kepada output kacang soya Amerika Selatan dan menyokong harga minyak sayur global.

Indonesia Mungkin Menaikkan Mandat Biodiesel
Indonesia secara progresif telah meningkatkan nisbah bahan api berasaskan minyak sawit dalam biodiesel, yang telah mendorong pertumbuhan penggunaan di negara itu sepanjang dekad lalu. Pada tahun 2023, Indonesia meningkatkan kadar pencampuran kepada 35% (B35), dari 30%, yang kami anggarkan telah meningkatkan permintaan dalam negara minyak sawit sekitar 2 juta tan setahun, atau 10%. Kerajaan telah mengesahkan hasratnya untuk menaikkan kadar pencampuran dalam biodiesel kepada 40% (B40) tidak lama lagi, tetapi tidak jelas samada mandat yang direvisi akan dilaksanakan dalam tempoh setahun yang akan datang.

Fitch mengatakan ia mengjangka keberterusan dasar-dasar di bawah presiden baru, yang akan mula berkhidmat pada Oktober 2024. Jika harga minyak sawit kelapa melemah dalam beberapa suku akan datang, adalah mungkin merangsang penggunaan B40. Ini akan memberi dorongan kepada permintaan minyak sawit dan menyebabkan harga meningkat.Source link

Leave a Reply