Harga Minyak Naik Lebih US Setiap Tong Pada Risiko Bekalan


Harga minyak mentah Brent dan US West Texas Intermediate naik lebih dari US$1 setong pada perdagangan Jumaat apabila pasaran mengawasi tanda-tanda sebarang konflik langsung antara Israel dan Iran yang boleh mengetatkan bekalan.

Brent crude ditetapkan pada US$91.17 setong, naik 52 sen atau 0.57%. US West Texas Intermediate crude berakhir pada US$86.91 setong, naik 32 sen atau 0.37%.

Kedua-dua rujukan ditetapkan pada Khamis pada paras tertinggi mereka sejak Oktober.

Waktu yang dihabiskan menunggu penerbangan – selepas mendaftar masuk tetapi sebelum naik kapal – sering dilihat sebagai beban atau pembaziran masa. Namun, kemungkinan mereka yang berfikiran begitu tidak membuat kenalan dengan hab penerbangan Malaysia.

Brent dan WTI dijangka mencatatkan lebih daripada kenaikan sebanyak 4% minggu ini selepas Iran, pengeluar Opec ketiga terbesar, bersumpah untuk membalas dendam terhadap Israel atas serangan yang membunuh ahli tentera Iran atasan.

“Jika Iran menyerang Israel secara langsung, itu tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Phil Flynn, seorang analis di Price Futures Group. “Ia hanyalah sebatang domino risiko geopolitik lain yang bakal jatuh.”

Israel tidak mengakui tanggungjawab untuk serangan ke atas kompleks kedutaan Iran di Syria pada hari Isnin.

Serangan drone Ukraina yang berterusan ke atas kilang minyak di Rusia mungkin telah mengganggu lebih daripada 15% kapasiti Russia, kata seorang pegawai Nato pada Khamis, merosotkan pengeluaran bahan api negara itu.

Organisasi Negara Pengeksport Petroleum (Opec) dan sekutunya yang dipimpin oleh Russia, dikenali sebagai Opec+, pada minggu ini mengekalkan dasar bekalan minyaknya tanpa perubahan dan menekan beberapa negara untuk meningkatkan pematuhan pemotongan pengeluaran.

“Langkah-langkah berat sebelah dalam pematuhan dengan kuota harus menjadikan pengeluaran lebih rendah pada suku kedua,” tulis analis ANZ Daniel Hynes dan Soni Kumari dalam sebuah nota.

“Prospek pasaran yang lebih ketat harus membawa kepada pengurangan inventori dalam suku kedua.”

Sementara itu, pertumbuhan pekerjaan Amerika Syarikat meroket pada bulan Mac, dengan mudah melebihi jangkaan, menurut data rasmi yang dikeluarkan pada Jumaat yang juga menunjukkan peningkatan berterusan dalam gaji.

Pertambahan 303,000 pekerjaan bulan lalu menunjukkan permintaan minyak yang kukuh tetapi mungkin menangguhkan pemotongan kadar faedah yang dijangkakan oleh Fed Amerika Syarikat pada penghujung tahun ini.

Permintaan minyak global dijangka tumbuh sebanyak 1.4 juta tong sehari (bpd) dalam suku pertama, tulis analis JPMorgan dalam sebuah nota.

Syarikat tenaga AS minggu ini mengurangkan bilangan jentera minyak dan gas semulajadi yang beroperasi untuk ketiga kalinya berturut-turut buat pertama kalinya sejak Oktober, kata firma perkhidmatan tenaga Baker Hughes dalam laporan yang selalu diperhatikan pada Jumaat.

Bilangan jentera minyak dan gas, petunjuk awal output masa depan, turun satu hingga 620 dalam minggu hingga 5 April, terendah sejak awal Februari. – ReutersSource link

Leave a Reply