Harga Bitcoin Turun 20% Dari Puncak Pasca-ETF


Nilai Bitcoin telah jatuh lebih dari satu per lima sejak puncaknya awal bulan ini, terkena setelah Amerika Syarikat meluluskan pertukaran dana diniaga Bitcoin pertama (ETF), apabila pelabur yang telah membeli dengan harapan kelulusan itu menjual selepas pengesahan.

Mata wang kripto terbesar di dunia itu terakhir berada pada $38,900, turun 20.6 peratus dari sekitar $49,000 – tertinggi dalam tiga tahun yang dicapai pada 11 Januari selepas keputusan oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat meluluskan ETF bitcoin.

Hampir $4 bilion dana telah dipenuhi ke ETF bitcoin baru, khususnya ke produk yang dioperasikan oleh BlackRock dan Fidelity, menurut analis di Deutsche Bank.

Tetapi, mereka berkata, $2.8 bilion daripada itu dikira sebagai aliran keluar dari Grayscale – yang dulunya merupakan dana, kini menjadi ETF – yang sebelum ini mendominasi pasaran pelaburan bitcoin yang teratur.

Faktor lain dalam penurunan harga bitcoin adalah jualan aset dari pertukaran kripto FTX yang bank Deutsche katakan.

Secara berasingan, saham-saham di Coinbase, pertukaran kripto dominan Amerika Syarikat, jatuh kira-kira 4 peratus dalam perdagangan pra pasaran pada Selasa selepas JPMorgan menurunkan saham tersebut kepada underweight dari neutral, berkata “pemacu dalam ETF bitcoin yang telah mendorong ekosistem keluar dari musim sejuk akan mengecewakan peserta pasaran”.

Saham kripto lain turut di bawah tekananSource link

Leave a Reply