IPOH: Pemain muda yang diberi peluang untuk bermain untuk pasukan hoki kebangsaan dijangkakan dapat menyesuaikan diri dengan cepat kepada intensiti perlawanan antarabangsa untuk membantu meningkatkan prestasi keseluruhan pasukan Harimau Cepat.

Penyerang utama Faizal Saari berkata setiap pemain mempunyai jadual waktu yang berbeza untuk mencapai kematangan, tetapi jika mereka berbuat demikian dengan cepat, ia akan memberi manfaat kepada pasukan kebangsaan ketika mereka menghadapi beberapa kejohanan besar sepanjang tahun ini.

Pemain berusia 32 tahun juga menyatakan harapannya agar Harimau Cepat dapat mengekalkan semangat berjuang untuk mencapai hasil terbaik, selepas gagal mempertahankan tajuk di Piala Sultan Azlan Shah (PSAS) 2024.

“Mereka yang menyesuaikan diri dengan cepat, lebih baik. Pemain-pemain senior lain dan saya akan cuba membantu pasukan bangkit semula dan mendapatkan sesuatu dari PSAS.

“Saya rasa pemain muda seperti Azimuddin (Syakir Kamaruddin, yang telah menjaringkan dua gol sejauh ini) sedang meningkat. Jika diberi peluang berterusan, beliau boleh menjaringkan lebih banyak gol,” katanya kepada wartawan.

Faizal menggesa semua pemain untuk bekerja lebih keras kerana selepas PSAS, Malaysia tidak akan memiliki banyak masa sebelum Piala Negara di Poland dari 30 Mei hingga 9 Jun dan Piala Juara Asia (ACT) dari 8 hingga 17 September di Mongolia Dalam, China.

“Kita mempunyai kumpulan besar, kira-kira 30 pemain dalam senarai panjang, dengan setiap pemain mendapat peluang. Mana-mana pemain yang dipilih untuk Poland, berjuanglah kerana pasukan kita sedang mengalami kemerosotan; jika bukan pemain dalam pasukan, siapa lagi yang akan berjuang untuk pasukan kebangsaan?” katanya.

Malaysia gagal mencapai final PSAS selepas kalah 4-5 kepada Pakistan dan 1-2 kepada Jepun, walaupun memenangi 6-2 melawan Kanada dan 6-4 menentang New Zealand di Stadium Hoki Azlan Shah di sini.

Pasukan Sarjit Singh akan menamatkan liga pusingan bergiliran menentang Korea Selatan malam ini dan dijangka akan berdepan New Zealand dalam perlawanan tempat ke-3-ke-4 esok.Source link

Leave a Reply