Hannah memberi penghormatan kepada Norza kerana memutuskan untuk meletak jawatan sebagai presiden BAM selepas Olimpik.Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh menghormati keputusan Tan Sri Mohamad Norza Zakaria untuk meletakkan jawatannya sebagai presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM) selepas Sukan Olimpik Paris 2024.

Hannah mengatakan Mohamad Norza sedang memenuhi janji yang dibuatnya sebelum ini untuk meletakkan jawatannya.

“Norza sebelum ini telah membuat keputusan untuk meletak jawatannya dan rayuan saya kepadanya adalah untuk mempertimbangkan semula keputusannya kerana Sukan Olimpik Paris sangat dekat. Saya percaya ini adalah cara baginya menghormati janjinya, dan kita harus menghormati keputusan tersebut.

“Mengetahui Norza, beliau akan memastikan persediaan dijalankan dengan teratur walaupun beliau tidak lagi berada di BAM, perkara-perkara akan bergerak dengan baik dan tidak akan memberi kesan kepada atlet-atlet,” katanya kepada wartawan selepas melancarkan Festival Hospis Kanak-Kanak Malaysia di Pusat Kreatif Tuanku Bainun untuk Kanak-Kanak di sini hari ini.

Semalam, Mohamad Norza mengumumkan bahawa beliau akan meletakkan jawatan sebagai presiden BAM dalam mesyuarat majlis seterusnya yang dijadualkan pada 24 Ogos, hanya dua minggu selepas Sukan Olimpik Paris 2024 dari 26 Julai hingga 11 Ogos.

Beliau berkata Timbalan Presiden BAM Datuk V. Subramaniam akan berkhidmat sebagai presiden bertindak sehingga perhimpunan agung tahunan tahun depan untuk memilih pemegang jawatan baru.

Sementara itu, Hannah mengucapkan tahniah kepada pemain badminton bebas, Lee Zii Jia atas pencapaiannya yang mengagumkan dalam Malaysia Masters dan berharap yang terbaik untuknya dalam perlawanan akhir hari ini.

Beliau berkata Majlis Sukan Negara (MSN) berjanji untuk membantu Zii Jia dan atlet-atlet lain yang sedang bersiap sedia untuk Olimpik walaupun mereka tidak terlibat dalam program Road to Gold.

“MSN berjanji untuk membantu dengan cara tertentu, yang akan saya umumkan kemudian untuk persiapan Olimpik kerana mereka mewakili Malaysia.

“Kami ingin mencari jalan untuk membantu mereka sama ada melalui perkhidmatan Institut Sukan Negara atau melalui bantuan kewangan,” katanya.Source link

Leave a Reply