Hampir 60 Orang daripada Pesawat SQ321 Masih di Hospital, 2 Lagi di Unit Rawatan RapiHampir 60 orang – termasuk lima warganegara Singapura – masih menerima rawatan perubatan di tiga hospital di Bangkok, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Hospital Samitivej Srinakarin pada hari Rabu (22 Mei).

Dua puluh pesakit sedang dirawat di unit rawatan rapi (ICU), manakala 38 lagi sedang menerima rawatan pesakit inap.

Daripada lima warganegara Singapura yang berada di tiga hospital tersebut, dua di antaranya berada di ICU.

Pesakit-pesakit ini mengalami kecederaan dalam penerbangan Singapore Airlines (SIA) yang dilanda ribut kuat pada hari Selasa dalam perjalanan dari London ke Singapura. Pesawat tersebut kemudiannya mendarat di Bangkok setelah kecemasan perubatan diisytiharkan.

41 pesakit berada di Hospital Samitivej Srinakarin, 15 pesakit di Hospital Samitivej Sukhumvit dan dua pesakit di Hospital Bangkok.

Daripada pesakit di Hospital Samitivej Srinakarin, sembilan telah menjalani pembedahan dengan berjaya pada hari Selasa. Lima lagi pesakit dijangka menjalani pembedahan pada hari Rabu.

Hospital Samitivej Srinakarin terletak kira-kira 20 minit perjalanan dari Lapangan Terbang Suvarnabhumi. Samitivej merupakan kumpulan penjagaan kesihatan swasta dengan tujuh buah hospital di Thailand. Hospital pertama ditubuhkan pada tahun 1979.

Menurut laman webnya, Samitivej Srinakarin mempunyai 400 katil dan menawarkan pelbagai perkhidmatan perubatan untuk warga Thailand dan pelancong asing.

“Hospital Samitivej Srinakarin terletak dengan mudah di bahagian timur Bangkok, sebuah kawasan yang sedang berkembang pesat disebabkan oleh kedekatannya dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi, di mana Samitivej memiliki sebuah klinik.

“Pesakit boleh dipindahkan dari hospital ke lapangan terbang dalam masa yang paling singkat,” kata laman web itu.

CNASource link

Leave a Reply