Hamilton akan menukar kejutan F1 ke Ferrari pada 2025Lewis Hamilton, juara dunia F1 tujuh kali, dilaporkan akan meninggalkan pasukannya di Mercedes Formula One untuk menukar ke Ferrari pada tahun 2025, lapor Agensi Berita Jerman (dpa) mengikut beberapa laporan media.

Portal berita Motorsport Autosport melaporkan pada hari Khamis bahawa belum jelas sama ada kontrak telah ditandatangani, tetapi rundingan berada di peringkat yang maju dan boleh diselesaikan menjelang hujung minggu ini.

Kedua-dua Mercedes dan Ferrari enggan mengomentari laporan tersebut apabila ditanya oleh dpa.

Ferrari telah lama berminat dengan Hamilton, tetapi tawaran mereka sebelum ini telah ditolak kerana juara F1 tujuh kali itu merasakan bahawa Mercedes menawarkan jalan yang lebih baik kejayaan.

Namun, selepas dua musim yang mengecewakan dengan pasukan Jerman itu, kelihatan Hamilton mungkin dapat dipujuk untuk bergabung dengan pasukan Itali tersebut.

Tahun lalu, Hamilton menandatangani kontrak multi-tahun dengan Mercedes untuk 2024 dan 2025, tetapi kelihatan musim kedua itu mungkin hanya merupakan pilihan dan pemandu Britain itu mungkin mempunyai klous pelepasan.

Ferrari baru-baru ini mengumumkan bahawa pemandu mereka sekarang, Charles Leclerc, telah menandatangani pelanjutan kontrak multi-tahun untuk terus berlumba untuk pasukan selepas tamat 2024.

Sementara itu, perjanjian mereka dengan Carlos Sainz akan tamat pada akhir tahun ini. – BernamaSource link

Leave a Reply