Habib Jewels Didenda oleh BNM kerana Pengecaman Transaksi Yang Mencurigakan


Pada 29 Januari 2024, Bank Negara Malaysia menetapkan kompaun sebanyak RM96,250 ke atas Habib Jewels Sdn. Bhd. kerana gagal mengemukakan laporan transaksi yang mencurigakan dengan segera kepada Bank Pusat di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001.

Dalam kenyataan rasmi, BNM menyatakan bahawa ketidakpatuhan terhadap keperluan pengemukaan STR, yang berlaku dalam tempoh satu tahun, dikesan semasa pemeriksaan di tempat. Bank, menyatakan Habib gagal mengemukakan STR dengan cepat bagi tujuh siri transaksi yang mencurigakan oleh pelanggannya walaupun siri transaksi tersebut sepadan dengan petunjuk merah dalaman Habib yang jelas merupakan suatu kesalahan undang-undang.

Di bawah AMLA, semua institusi pelaporan dikehendaki untuk dengan segera melaporkan sebarang transaksi yang mencurigakan kepada BNM yang merupakan pihak yang berwibawa yang dilantik di bawah seksyen 7(1) AMLA. Keperluan ini bertujuan untuk mengurangkan risiko institusi pelaporan daripada digunakan sebagai saluran untuk pengubahan wang haram (ML), pembiayaan keganasan (TF) dan aktiviti jenayah yang serius lain. Selain itu, laporan ini memberikan maklumat dan/atau intelijen yang berharga kepada BNM dan agensi penguatkuasa undang-undang berkaitan aktiviti jenayah kewangan untuk sokongan siasatan jenayah kewangan.

Jumlah kompaun ditentukan mengikut Kerangka Hukuman dan dengan mengambil kira faktor yang merosakkan dan mengurangkan yang relevan, termasuk:

  1. kekurangan kehati-hatian dari pihak Habib dalam pematuhan undang-undang dan prosedur operasi standardnya sendiri;
  2. keparahan ketidakpatuhan;
  3. ini merupakan ketidakpatuhan pertama Habib;
  4. tindakan pemulihan yang berkesan yang diambil oleh Habib untuk mengelakkan berulangnya ketidakpatuhan;
  5. kepatuhan semasa dan amalan oleh pedagang dalam industri logam dan batu berharga (DPMS).

Habib membayar jumlah keseluruhan RM96,250 untuk kompaun yang dikenakan oleh BNM pada 23 Februari 2024.Source link

Leave a Reply