GPU Intel ARC Battlemage Akan Menyokong UHBR13.5Intel baru-baru ini mengeluarkan siri pengekalan, terutamanya untuk rangkaian GPU ARC Battlemage yang belum dilancarkan. Menurut nota-nota tersebut, pengekalan telah menghapuskan sokongan bagi Ultra-High BitRate (UHBR) 20 Gbps dan menggantikannya dengan sokongan untuk UHBR13.5 yang, seperti yang dinyatakan, mengehadkan kadar bit hingga hanya 13.5 Gbps.

Untuk lebih jelas, DisplayPort 2.1 melukiskan tiga kadar transmisi: UHBR10, UHBR13.5, dan UHBR20. 10 Gbps adalah minimum asas dan sudah digunakan dalam spesifikasi DisplayPort 1.4, manakala dua yang lain adalah pilihan dan memerlukan penggunaan spesifikasi kabel yang berbeza yang dikenali sebagai DP80.

Walau bagaimanapun, ARC Battlemage timpangnya, DisplayPort 2.1 sudah disokong pada rangkaian GPU AMD Radeon 7000, tetapi salah satu masalah utama di sini adalah, walaupun disokong, hanya terdapat beberapa monitor yang bahkan menyokong kelajuan 20 Gbps penuh, apalagi 13.5 Gbps.

Sebagai ganti, ARC Battlemage Intel adalah penerus kepada rangkaian GPU Alchemist sedia ada dan diberitakan akan sepadan dengan rangkaian GeForce RTX 40 Series GPU high-end milik NVIDIA. Ini bertentangan dengan rangkaian Alchemist – A770 teratas hanya sepadan dengan RTX 3070, manakala A750 direka untuk bersaing dengan RTX 3060 Ti, di puncak.

Pada segi semantik, jangkaan lineup ARC Battlemage Intel dijangka dilancarkan pada penghujung tahun ini, dengan desas-desus terbaru menunjukkan ia boleh dilancarkan pada Hari Jumaat Hitam, iaitu 29 November 2024. Sekali lagi, mungkin akan melihat persaingan sengit daripada pereka GPU Hijau, kerana pada masa yang sama dijangkakan juga pelancaran GPU Blackwell RTX Series yang sangat dinantikan.

(Sumber: Phoronix, Videocardz)

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk mendapat lebih kemas kini dan berita terkini.Source link

Leave a Reply