Google telah mengumumkan senarai panjang ciri keselamatan baru untuk Android 15 bersama beta kedua untuk kemas kini yang akan datang. Kebanyakan daripadanya akan disertakan bersama kemas kini OS tetapi salah satu ciri paling menarik sebenarnya akan datang ke peranti Android yang lebih lama juga.

Sorotan pengumuman ini adalah langkah-langkah perlindungan anti-pencurian baru yang akan ditambah ke Android. Salah satunya dipanggil Theft Detection Lock, yang menggunakan AI untuk mengesan apabila telefon anda telah dirampas dan dengan segera mengunci peranti. Terdapat juga Offline Device Lock, yang mengunci telefon jika ia mengenali bahawa pencuri telah cuba memutuskan sambungan peranti untuk jangka masa yang panjang atau telah membuat pelbagai percubaan pengesahan yang gagal.

Walaupun Find My Device sudah membenarkan anda menjejak telefon anda secara langsung, kemas kini ini juga akan membenarkan anda mengunci telefon secara jauh melalui aplikasi atau laman web. Langkah-langkah keselamatan baru lain termasuk prosedur reset kilang yang dikemaskini, “Private Space” yang pada dasarnya adalah peti bersama untuk aplikasi dengan data sensitif, perlindungan kata laluan untuk mematikan Find My Device, dan pengesahan biometrik untuk menukar tetapan peranti atau akaun yang penting.

Fungsi anti-pencurian serta kunci jauh dalam Find My Device akan datang ke peranti dengan Android 10 dan ke atas nanti tahun ini melalui kemas kini perkhidmatan Google Play. Semua ciri keselamatan baru yang disebutkan akan eksklusif kepada Android 15, yang dijangka akan dilancarkan pada musim gugur ini.

(Sumber: Google)

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk mendapatkan lebih kemas kini dan berita terkini.Source link

Leave a Reply