Pemain tenis Belgium, David Goffin menuduh penyokong yang bersikap subornatif di French Open sebagai “tidak menghormati” dan mengatakan bahawa dia ditonyoh oleh penonton semasa kemenangan sukar di peringkat pertama melawan kegemaran tempatan Giovanni Mpetshi Perricard.

Penyokong sering kali mengubah gelanggang yang biasanya sunyi di Roland Garros menjadi arena yang liar apabila seorang pemain Perancis memerlukan sokongan, dengan suasana yang dihasilkan tidak ada tandingannya di tiga Grand Slam yang lain, dan Goffin mengalami pengalaman itu pada petang Selasa.

Di Court 14 yang ribut, Goffin tetap tenang untuk mengalahkan Perricard 4-6 6-4 6-3 6-7(4) 6-3, sebelum bekas nombor tujuh dunia itu menepuk telinga beliau ketika meninggalkan tempat tersebut dengan sorakan keras.

“Apabila anda dihina selama 3-1/2 jam, anda perlu menyindir sedikit orang awam,” kata Goffin kepada media Belgium. “Jelas, ia telah melampaui batas, ia tidak menghormati.

“Ini benar-benar terlalu. Ia mula menjadi seperti bola sepak, tidak lama lagi akan ada bomba asap, hooligan dan pergaduhan di bangku. Ia mula menjadi remeh. Sesetengah orang lebih suka mencetuskan masalah daripada mencipta suasana.

BACA JUGA: Saudi mengkaji peraturan penyokong bola sepak selepas serangan cemeti

“Seseorang meludah gula getah mereka pada saya. Perlawanan itu menjadi rumit. Itulah sebabnya saya mahu tetap tenang. Jika saya mula marah tentang itu, ia mungkin menggugat keseimbangan saya.”

Goffin menyeru penganjur Grand Slam kedua tahun ini untuk mengambil tindakan.

“Banyak orang bersungut-sungut, banyak pengadil merasa bahawa ada banyak ketidakhormatan,” tambah Goffin. “Ini sering berulang dalam bilik persalinan dan di kalangan pihak berkuasa ATP. Kita perlu melakukan sesuatu mengenai itu.

“Saya rasa ia hanya berlaku di Perancis. Di Wimbledon, jelas, tidak ada perkara itu. Atau di Australia juga tidak. Di U.S. Open, masih agak tenang. Di sini, ia adalah suasana yang sangat tidak sihat.”

Reuters telah menghubungi penganjur untuk komen.

Tahun lalu, Taylor Fritz dikenang akan betapa kejamnya tempat itu apabila tepukan dan decakan berterusan turun dari penonton di Philippe Chatrier ketika Amerika itu mengatupkan penyokong berkali-kali selepas menewaskan Arthur Rinderknech.

BACA JUGA: Penonton diidentifikasi sebagai penyebab kemalangan besar Tour de France

Apabila penonton menyasarkan seorang pemain, ia boleh menjadi mengganggu, seperti yang didapati Martina Hingis semasa pertandingan akhir pada tahun 1999 menentang Steffi Graf.

Dihadiahi sorakan oleh penyokong setelah mempersoalkan pemain garis semasa keadaan 6-4 2-0, wanita Switzerland itu kehilangan kawalan dan perlawanan, hanya untuk disorak pula selepas titik perlawanan.Source link

Leave a Reply