Gempa Jepun, Rakyat Malaysia Selamat: Kementerian Harus Mengubahnya


Menurut Kementerian Luar Negeri, tiada rakyat Malaysia dilaporkan terlibat atau terkesan oleh gempa bumi di Jepun yang menggoncang negara itu, terutamanya di kawasan pantai barat.

Kementerian tersebut, melalui Kedutaan Malaysia di Tokyo, mengatakan ia sedang memantau perkembangan selepas gempa bumi yang melanda bahagian tengah dan pantai barat Jepun.

“Malaysia mengucapkan talihsukur dan takziah kepada mangsa dan keluarga yang terkesan oleh gempa bumi, serta kepada rakyat dan Kerajaan Jepun,” kata dalam satu kenyataan pada hari Isnin.

Wisma Putra berkata rakyat Malaysia di kawasan yang terkesan dinasihatkan untuk sentiasa berwaspada dan mengikuti perkembangan terkini serta nasihat yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan.

Rakyat Malaysia yang memerlukan bantuan konsular boleh menghubungi Kedutaan Malaysia di Tokyo di +81-3-3476-3840 atau +8180-3913-3840 (kecemasan) dan emel [email protected] atau [email protected].

Gempa bumi tersebut, dengan magnitud sementara 7.6, telah mencetuskan amaran tsunami di kawasan pesisir barat Jepun dengan gelombang tsunami kecil yang menghantam pantainya.Source link

Leave a Reply