Gempa Bumi Taiwan, Kematian Meningkat Hingga 9 Orang Dengan 821 Luka-Luka


Pada jam 4:30 petang, bilangan kematian dalam gempa bumi 7.3 magnitud di Taiwan China pada pagi Rabu telah meningkat kepada sembilan, menurut pusat operasi kecemasan tempatan.

Data dari pusat menunjukkan bahawa kira-kira 821 orang cedera selepas gempa bumi yang melanda kawasan laut berhampiran Hualien County, Taiwan.

Disebabkan gempa bumi, sebuah bangunan hampir 40 tahun di Hualien telah condong dengan teruk. Beberapa penduduk yang terperangkap telah diselamatkan, tetapi seorang wanita masih hilang.

Menurut seorang pegawai dari pihak berkuasa pengangkutan Taiwan, rel yang menghubungkan Yilan County dan Hualien telah terganggu dengan serius, dengan pelbagai runtuhan dan batu berguguran dilaporkan.

Gempa susulan yang berterusan di Hualien telah menghalang kakitangan pembaikan daripada mengakses kawasan yang terjejas, kata pegawai tersebut.

Pegawai tersebut menyatakan bahawa keutamaan sekarang ialah untuk memulihkan perkhidmatan kereta api Taiwan, dengan mengatakan perjalanan trek dwi pada bahagian laluan kereta api yang menghubungkan Yilan dan Hualien dijangka akan dipulihkan menjelang tengahari Khamis.

Gempa bumi telah dirasai kuat di banyak bahagian Taiwan. Di Taipei, gempa bumi menyebabkan kerosakan kepada beberapa bangunan sekolah. Menurut statistik daripada pihak berkuasa pendidikan Taipei, hingga tengahari Rabu, 201 sekolah dan tadika melaporkan bahawa mereka mengalami kerosakan, dengan enam sekolah mengumumkan penangguhan kelas.

Bandar Taichung, yang terletak berdekatan dengan Hualien, juga mengalami goncangan yang serius. Gempa bumi menyebabkan dua kejadian di mana batu berguguran merosakkan kereta, mengakibatkan 2 kecederaan. Tambahan pula, gempa bumi sementara menyebabkan bekalan elektrik terputus untuk lebih dari 14,000 isi rumah di Taichung.

Agensi meteorologi Taiwan menyebut gempa bumi ini sebagai yang terkuat yang pernah melanda pulau tersebut dalam 25 tahun sejak gempa mematikan berlaku pada 21 September 1999.

Gempa bumi telah mencetuskan tsunami tempatan berhampiran pusat gempa, menyebabkan impak yang merosakkan di kawasan pantai Taiwan, kata pusat amaran, menambah bahawa proses bencana tsunami hampir berakhir.

Menurut agensi meteorologi Taiwan, pusat gempa bumi terletak 25 km di selatan-timur Hualien. Kekuatan maksimum yang direkodkan ialah magnitud 6 di Hualien County.

Pihak berkuasa tempatan telah mengumumkan penangguhan kerja dan kelas di Hualien.

Pelbagai bangunan kediaman sebahagian runtuh di Hualien, memaksa evakuasi ratusan penduduk. Runtuhan batu juga dilaporkan di kawasan berbukit.

Sebuah bangunan kilang getah di Bandar Baru Taipei runtuh akibat gempa bumi.

LRT di pelbagai county dan bandar di pulau itu telah digantung sementara. Di Taipei, goncangan yang kuat berlangsung sekurang-kurangnya satu minit membawa kepada penggantungan operasi metro selama 40 hingga 60 minit.

Pelbagai gempa susulan yang melebihi magnitud 5.0 mengguncang Hualien dan kawasan berdekatan.

Agensi meteorologi Taiwan juga meramalkan bahawa gempa bumi dengan magnitud 7 mungkin berlaku dalam masa tiga hari akan datang.

Di seberang Selat Taiwan, getaran juga dirasai di Fujian, Guangdong, Shanghai, Zhejiang dan Jiangsu di daratan China.Source link

Leave a Reply