Gadis 21 tahun dari Malaysia mendedahkan bagaimana ibunya mengunci dia di rumah


IBU bapa ASIA dikenali kerana ketat kepada anak-anak mereka. Tetapi seberapa ketatnya adalah baik apabila ia berkaitan dengan parenting?

Seorang wanita muda Malaysia telah meluahkan pada laman Twitter SecretsMY secara anonim bahawa ibunya menghalangnya dari keluar rumah, malah hanya membenarkannya menghadiri kelas dalam talian untuk pendidikan lanjutan.

Beliau menyatakan, “Ibu saya yang ketat menahan saya di dalam rumah. Saya seorang wanita berusia 21 tahun. Saya telah hidup seperti ini selama beberapa tahun, tetapi apabila saya mula pengajian, beliau mahu menahan saya di rumah lebih lagi.

“Saya tidak dibenarkan keluar rumah selama dua setengah bulan. Saya juga tidak dibenarkan membuka pintu pagar rumah. Saya mengambil ijazah dalam talian kerana beliau tidak membenarkan saya pergi ke kolej atau bekerja. Saya hanya boleh bekerja untuknya sebagai pembantu bank.” Katanya dengan sedih.

Selain itu, kesihatan mentalnya semakin merosot disebabkan kesunyian serta fakta bahawa beliau hanya dapat melihat dinding rumahnya.

“Tentu, saya masih mempunyai segala-galanya di sini, tetapi ia membuatkan saya gila. Gred-gred saya turun secara dramatik dan kesedihan saya kembali.” Lanjutnya.

“Saya tidak boleh pergi beriadah, dan saya tidak boleh menjemput orang ke rumah. Saya juga tidak boleh meninggalkan kawasan perumahan kerana ia adalah kawasan yang selamat dengan kamera CCTV. Sejak itu, saya telah menghabiskan seluruh hidup saya di dalam bilik saya. Malah ibu saya juga memarahi saya kerana terlalu lama di dalam bilik. Percayalah, saya juga tidak dapat menelefon kawan-kawan saya. “Saya benar-benar tidak tahu apa yang perlu saya lakukan,” katanya.

Luahan sedih yang menyentuh hati. Jika kita semua bersetuju pada satu perkara, ini bukan cara yang sesuai untuk hidup sebagai seorang wanita muda. Apakah yang anda akan lakukan jika anda berada dalam kedudukannya?

Source link

Leave a Reply