FGP Ventures Kena Denda Kerana Menawarkan Saham Keutamaan Tanpa Resolusi Syarikat


Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mengatakan sebuah syarikat swasta berdasarkan komposisi sahamnya, FGP Ventures Sdn Bhd telah didenda kerana menawarkan kumpulan saham preferen yang dikenali sebagai “Islamic Redeemable Preference Shares” (iRPS) tanpa memiliki resolusi syarikat untuk menawarkan saham tersebut.

Bawah Seksyen 90(4) Akta Syarikat 2016 menyatakan bahawa adalah satu kesalahan bagi mana-mana syarikat swasta menyediakan saham preferen tanpa memiliki resolusi syarikat yang boleh menyebabkan hukuman sehingga tidak melebihi RM500,000.

Pada 28 November 2023, FGP Ventures Sdn Bhd dan pengarahnya, Khemlani Satesh telah dituduh dengan empat tuduhan berkaitan dengan penawaran saham iRPS kepada orang ramai. FGP Ventures Sdn Bhd dan Khemlani telah membuat penawaran saham kepada orang ramai dengan mendepositkan wang ke syarikat untuk tempoh tertentu dengan faedah dijamin mengikut terma yang dipersetujui. Kedua-dua mereka juga membuat peruntukan (alotment) saham preferen tanpa mempunyai peruntukan dalam resolusi syarikat pada masa itu. Syarikat dan pengarah-pengarahnya didenda sebanyak RM325,000 untuk ketiga-tiga kesalahan yang sebelum ini dituduh selepas representasi yang dikemukakan diambil kira.

Kedua-dua tertuduh dibebaskan tanpa dibebaskan atas ketiga-tiga tuduhan tersebut.Source link

Leave a Reply