Federasi Buddha Singapura menuntut pembatalan pertunjukan NewJeansNim


DJ Korea Selatan NewJeansNim kini menghadapi desakan untuk membatalkan debutnya di Singapura selepas persembahannya dikecam oleh Persatuan Buddha Singapura.

Menurut laporan Channel News Asia, selepas pembatalan persembahan beliau di Malaysia, Singapura juga mendesak agar pertunjukan NewJeansNim dibatalkan kerana dianggap tidak menghormati agama Buddha dan menentang ajarannya, seperti yang dinyatakan dalam catatan Facebook oleh Persatuan Buddha Singapura.

“’NewJeansNim’ bukan seorang biksu yang sepatutnya memakai jubah biksu untuk beraksi yang bertentangan dengan peraturan Vinaya ‘biksu’.”

“Mudah-mudahan, pihak berkuasa yang berkaitan dapat menolak permit bagi persembahan beliau untuk mengelakkan membawa malu kepada penganut Buddha,” kiriman tersebut menyatakan.

NewJeansNim memakai jubah biksu dan menggabungkan doa-doa Buddha dalam persembahannya.

JUGA DIBACA: Klub tari batalkan persembahan DJ Korea selepas persembahannya yang kontroversial

Sebelum ini, persembahan DJ Korea tersebut telah dikutuk bukan sahaja oleh beberapa pertubuhan Buddha tetapi juga oleh Presiden MCA Datuk Seri Wee Ka Siong.

Selain memberi kritikan terhadap DJ tersebut, beliau bersetuju dengan Persatuan Buddha Belia Malaysia (YBAM) dan Fo Guang Shan Malaysia yang menuntut agar lelaki Korea Selatan itu dilarang.

Wee juga menjelaskan bahawa NewJeansNim akan dibenarkan untuk beraksi di Malaysia jika beliau tidak melibatkan unsur-unsur yang menghina Buddha.

DJ Korea Selatan itu, yang sebenarnya bernama Yoon Seong-ho, telah mendapat populariti di negaranya baru-baru ini sehingga sektor Buddha terbesar negara itu, The Jogye Order, telah mengambil beliau sebagai bahagian daripada usaha mereka untuk menyebarkan ajaran Buddha kepada generasi muda.

Presiden The Jogye Order dilaporkan mengucapkan terima kasih kepada artis tersebut atas usahanya dalam menyebarkan “versi muda” Buddha kepada generasi muda.Source link

Leave a Reply