Fajarbaru Builder Group Bhd mengumumkan bahawa anak syarikatnya sepenuhnya, Fajarbaru Builder Sdn Bhd bersama-sama dengan Avionics Pty Ltd, telah mengamankan jumlah kontrak tambahan berkaitan dengan Kontrak Utama (Antarabangsa) Dua Fasa dan Kontrak Kerja-Kerja Kecil (Antarabangsa) daripada Jabatan Pertahanan Australia, dengan nilai kontrak tambahan bagi Kumpulan bernilai RM15.71 juta.

Pembangunan ini, yang berlaku selepas pindaan kepada kontrak, memperluaskan skop keterlibatan Fajarbaru dalam projek infrastruktur reka dan bina untuk membangunkan fasiliti tentera di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (RMAF) Butterworth, Pulau Pinang, Malaysia.

Untuk mengingatkan, pada 10 Julai 2023, FBSB dan APL telah dianugerahkan Kontrak Utama (Antarabangsa) Dua Fasa daripada Jabatan Pertahanan Australia, untuk membangunkan semula fasiliti tentera di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (RMAF) Butterworth. Bagi Fasa Perancangan projek ini, bahagian kontrak Fajarbaru pada awalnya bernilai RM7.36 juta. Pada 11 Januari 2024, Fajarbaru mengumumkan bahawa nilai keseluruhan bahagian ini telah direvisi ke RM12.30 juta, untuk mengambil kira kerja tambahan. Pada 15 Mac 2024, Fajarbaru mengumumkan bahawa mereka telah mengamankan Kontrak Kerja-Kerja Kecil (Antarabangsa) daripada Jabatan Pertahanan Australia, dengan bahagian kontrak Kumpulan bernilai RM11.04 juta.

Sehubungan dengan pengumuman hari ini, nilai keseluruhan kerja Fajarbaru yang diperolehi untuk projek itu kini adalah RM39.05 juta setakat 28 Mei 2024.Source link

Leave a Reply