Fahmi Mengatakan Meta dan TikTok Berkomitmen Kepada Langkah Keselamatan untuk Kanak-kanak Di Bawah Usia 13 Tahun


Penyedia platform media sosial Meta dan TikTok telah berjanji untuk memastikan langkah keselamatan dalam talian bagi kanak-kanak di bawah umur 13 tahun.

Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil mengatakan ini adalah hasil perjanjian yang dicapai semasa perbincangan dengan kedua-dua pihak hari ini.

Elemen lain yang ditekankan termasuk pemantauan kandungan berkaitan dengan jenayah, seperti judi dalam talian, penipuan, berita palsu dan 3R (perkauman, agama, diraja).

“Kedua-dua penyedia platform media sosial juga dimaklumkan tentang rancangan kerajaan untuk memperbaiki rangka kerja bagi undang-undang berkaitan dengan keselamatan dalam talian, dasar, dan garis panduan untuk operasi platform media sosial di Malaysia.

“Ini selaras dengan komitmen Kerajaan Madani untuk memastikan hak rakyat Malaysia untuk menyuarakan kebimbangan mereka dan memastikan penggunaan internet yang produktif, harmonis, dan selamat untuk semua,” katanya dalam sebuah kiriman Facebook.

Fahmi sebelum ini mengatakan bahawa Kementerian Komunikasi, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) dan beberapa agensi akan bertemu dengan penyedia platform media sosial Meta hari ini untuk membincangkan aspek keselamatan dalam talian.Source link

Leave a Reply