KUALA LUMPUR: Anak Sarawak International Half Marathon (ASIHM21) yang akan berlangsung di ibu negara pada 3 Februari, dijangka menjadi tarikan pelancongan sukan di negara ini.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof berkata demikian kerana acara larian yang berlangsung di atas dua lebuh raya utama negara, Lebuhraya Bertingkat Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE) dan Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH) dijangka dapat menarik 7,000 peserta tempatan dan luar negara.

“Program ini dianjurkan oleh Sukarelawan Sarawak untuk kali kedua, dan kali ini, bekerjasama dengan Pihak Berkuasa Lebuhraya Malaysia serta beberapa penaja,” katanya.

“Tujuan melaksanakan program ini adalah untuk mempromosikan gaya hidup sihat, dan juga untuk mempamerkan keindahan sekitar Kuala Lumpur sebagai destinasi sukan maraton, memandangkan bandar ini menawarkan pelbagai pemandangan malam yang indah,” katanya lagi.

Fadillah berkata demikian semasa sidang media dengan penganjur-penganjur selepas merasmikan program ASIHM21 di Jalan Ampang hari ini.

Pada masa yang sama, Fadillah, yang juga menjadi Patron Sukarelawan Sarawak, berkata salah satu ciri unik edisi kedua ASIHM21 ialah program ini terbuka kepada peminat maraton dari 13 negara.

Menurutnya, acara ini sehingga kini telah menarik penyertaan peserta dari Sepanyol, Jerman, Itali, Kanada, Argentina, Turki, Korea Selatan, Singapura, Thailand, Brunei, dan Indonesia.

Fadillah berkata acara ini akan mempunyai tiga kategori: 6 km, 11 km, dan 21 km, dengan jumlah hadiah sebanyak RM60,000 untuk semua kategori.

Beliau menambah bahawa larian yang akan berlangsung dari 7 malam, 3 Februari hingga 1 pagi, 4 Februari akan menyebabkan beberapa bahagian di SUKE dan AKLEH ditutup bermula jam 5 petang, dengan kawalan trafik dilaksanakan oleh pihak berkuasa.–BernamaSource link

Leave a Reply