Evergreen Fireboard Mengumumkan Penghargaan Pengarah Bebas, Tidak Eksekutif Baru


Evergreen Fireboard Bhd (EFB) mengumumkan pelantikan Coral Hong Kim Heong sebagai pengarah bebas dan bukan eksekutif baru yang berkuat kuasa hari ini (2 Jan).

Dalam penyenaraian Bursa, syarikat perkakasan tersebut mengatakan Hong, 53 tahun, adalah ahli bersekutu Institut Setiausaha & Pentadbir Bertauliah Malaysia (MAICSA) dan memegang Sijil dalam Perakaunan daripada London Chamber of Commerce Industry (LCCI Higher Accounting).

Beliau memulakan kerjayanya dengan sebuah bank tempatan dan seterusnya di sebuah syarikat perdagangan komoditi antarabangsa dalam bidang perakaunan dan dokumen penghantaran.

“Selepas itu, beliau meninggalkan bidang perakaunan dan berlatih dalam bidang setiausaha bersekutu dengan cawangan setiausaha bersempena firma perakaunan awam antarabangsa yang terkenal.

“Beliau telah mendapat pendedahan meluas dalam pelbagai bidang termasuk latihan perniagaan, pengumpulan dana, restrukturisasi ekuiti, restrukturisasi kumpulan, penukaran hutang, instrumen hutang ekuiti, tawaran bonus dan hak, penggabungan dan ambil alih, penyenaraian dan tugas khas lain,” katanya.

Selain itu, EFB berkata beliau juga membantu dalam pelbagai perkhidmatan setiausaha korporat kepada syarikat swasta dan kumpulan syarikat tersenarai awam tempatan dan antarabangsa.

“Setelah meninggalkan firma tersebut, beliau memulakan kerjayanya sebagai Setiausaha Syarikat dalam beberapa kumpulan syarikat tersenarai dalam pelbagai industri (termasuk tanaman dalam kayu balak dan kelapa sawit serta pembuatan berkaitan dengannya),” katanya.

EFB menambah bahawa Hong kini dilantik sebagai Setiausaha Syarikat Ho Wah Genting Berhad dan Ketua Jabatan Setiausaha dan bertanggungjawab untuk pematuhan statutori dan hal ehwal korporat kumpulan tersebut.Source link

Leave a Reply