Emas Bersedia Untuk Minggu Terbaik Pada Harapan Pemotongan Kadar Amerika Syarikat Yang Diterbaharukan


Harga emas meningkat pada hari Jumaat, bersedia untuk minggu terbaik mereka sejak 5 April, berikutan data ekonomi terkini yang meningkatkan pertaruhan mengenai pemotongan kadar faedah daripada Federal Reserve.

Emas Spot meningkat 0.2% kepada USD2,350.87 setiap auns pada jam 0212 GMT selepas mencapai paras tertinggi lebih dari dua minggu sebelum ini. Harga telah meningkat sebanyak 2.2% sejak awal minggu ini.

Kontrak emas AS meningkat 0.7% kepada USD2,356.90.

Data pada hari Khamis menunjukkan bahawa bilangan orang Amerika yang mengemukakan tuntutan baru untuk faedah pengangguran meningkat lebih daripada yang dijangka minggu lalu.

“Emas telah mendapat semangatnya minggu ini berkat beberapa data makro AS yang lebih lembut. Angka tuntutan faedah pengangguran awal lebih buruk daripada yang dijangka, yang datang dengan cepat selepas angka NFP (gaji bukan pertanian) yang lebih lemah pada Jumaat lepas, menunjukkan bahawa pasaran pekerjaan mungkin mula longgar,” kata Tim Waterer, analis pasaran utama di KCM Trade.

Para pedagang mengharapkan Fed akan memulakan kitaran pelonggaran pada bulan September. Kadar faedah yang lebih rendah mengurangkan kos peluang untuk memegang emas.

Laporan inflasi mempunyai potensi untuk mengubah “antrian mengenai jadual pemotongan kadar,” jika inflasi terbukti sedang merosot, emas mungkin menjadi penerima manfaat, tambah Waterer.

Indeks harga pengeluar AS dan data indeks harga pengguna dijadualkan pada minggu depan.

Terdapat “ketidakpastian yang besar” mengenai arah inflasi AS akan ke arah mana dalam bulan-bulan yang akan datang, kata Presiden Fed San Francisco, Mary Daly pada hari Khamis.

Di tempat lain, seorang pegawai kanan Israel mengatakan rundingan tidak langsung terbaru di Kaherah untuk menghentikan ketegangan di Gaza telah berakhir dan Israel akan meneruskan operasinya di Rafah.

Perak Spot meningkat 0.2% kepada USD28.38 setiap auns dan dalam proses untuk mendaftarkan minggu terbaik sejak 5 April.

Platinum meningkat 0.6% kepada USD983.78 dan paladium meningkat 0.5% kepada USD971.50. Kedua-dua logam sedang menunjukkan keuntungan mingguan. – ReutersSource link

Leave a Reply