Ekonomi Hong Kong Berkembang 2.7% dalam suku pertama, Seiring Dengan Peningkatan Pariwisata.


Menurut anggaran maju rasmi yang dikeluarkan pada hari Khamis, ekonomi Hong Kong mengalami pertumbuhan sebanyak 2.7% dalam suku pertama tahun ini. Pertumbuhan ini terutamanya disokong oleh peningkatan kedatangan pelawat dan belanja persendirian.

Berbanding kadar pertumbuhan suku sebelumnya sebanyak 4.3%, kadar pertumbuhan ini telah mengalami penurunan. Hal ini juga benar bagi kadar pertumbuhan yang telah dipinda semula bagi suku ketiga, kedua, dan pertama, iaitu 4.2%, 1.6%, dan 2.8% masing-masing.

Pada asas suku secara musiman, ekonomi meningkat sebanyak 2.3% dalam bulan Januari-Mac, berbanding pertumbuhan sebanyak 0.2% dalam bulan Oktober-Disember.

Pada suku pertama, perbelanjaan penggunaan persendirian meningkat sebanyak 1.0%, berbanding pertumbuhan sebanyak 3.5% tiga bulan sebelumnya. Selain itu, eksport barang mencatatkan peningkatan sebanyak 6.7%, berbanding pertumbuhan sebanyak 2.8% dalam suku keempat.

Di pihak lain, import barang meningkat sebanyak 3.2% dalam suku pertama, berbanding 3.8% dalam suku sebelumnya.Source link

Leave a Reply