ECB Kept Suku Bunga Tidak Berubah


Bank Pusat Eropah (ECB) pada hari Khamis memutuskan untuk tidak mengubah kadar faedah utama selepas mesyuarat tetapnya di sini.

Kadar faedah utama masih berada pada tahap yang tinggi secara sejarah. Kadar faedah operasi pembiayaan utama dan kadar faedah fasiliti pelarasan marginal dan fasiliti deposit kekal tidak berubah pada 4.5 peratus, 4.75 peratus dan 4 peratus secara berurutan, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh ECB.

Majlis pemerintah ECB menganggap kadar faedah kunci ECB pada tahap yang memberikan sumbangan besar kepada proses penurunan inflasi yang berterusan.

“Keputusan akan datang daripada Majlis Pemerintah akan memastikan kadar politiknya akan kekal mencukupi untuk tempoh yang diperlukan,” kata kenyataan tersebut.

Inflasi dalam euro turun kepada 2.4 peratus pada bulan Mac daripada 2.6 peratus pada bulan Februari, menurut anggaran kilat dari pejabat statistik Kesatuan Eropah (EU). Inflasi semakin mendekati sasaran ECB, yang diarahkan untuk mengekalkan inflasi di bawah tetapi berdekatan dengan 2 peratus dalam jangka sederhana.

Semua sorotan tertumpu kepada ECB tentang bila ia akan membuat potongan kadar pertamanya dalam usahanya untuk memulihkan dasar monetarinya selepas kitaran peningkatan kadar yang agresif, di mana kadar faedah utama dinaikkan sebanyak 450 mata asas dalam masa lebih dari setahun.Source link

Leave a Reply