Eberl Bayern menegaskan usaha terdahulu mendapatkan Alonso tidak bererti apa-apa


MUNICH: Pengarah sukan Bayern Munich yang baru, Max Eberl, berkata pada hari Selasa bahawa percubaannya sebelum ini untuk menandatangani Xabi Alonso untuk Borussia Moenchengladbach tidak semestinya bermaksud juara Jerman ini akan mengincar pemain Sepanyol itu.

Pada hari Isnin, Bayern mengumumkan Eberl sebagai pengarah pengurusan sukan sehingga tahun 2027.

Berumur 50 tahun, beliau pernah memegang jawatan yang sama di Borussia Moenchengladbach dan RB Leipzig, di mana beliau dikenali kerana pandainya dalam mengenal pasti pemain muda yang menjanjikan.

Namun, tugas pertama Eberl adalah untuk mencari Bayern seorang jurulatih baharu, dengan Thomas Tuchel dijangka akan meninggalkan pada musim panas.

“Kita perlu menyusun teka-teki ini, dengan pemain-pemain dan seorang jurulatih baharu,” kata Eberl kepada wartawan.

Mantan gelandang Bayern dan jurulatih Bayer Leverkusen, Alonso, yang pasukannya yang belum terkalahkan sedang menuju kejuaraan Bundesliga pertama, telah dikaitkan dengan jawatan tersebut.

Eberl cuba membawa Alonso ke Gladbach pada tahun 2021, ketika beliau memegang jawatan di pasukan B Real Sociedad.

Eberl pada hari Selasa berkata beliau “tidak akan mengulas tentang nama-nama” tetapi mengakui beliau telah lama memuja mantan pemain antarabangsa Sepanyol tersebut.

“Semasa perbualan saya dengan Xabi tiga tahun lalu, beliau adalah jurulatih pasukan kedua (Real Sociedad).

“Beliau memberitahu saya bahawa ini sedikit awal, ‘Saya perlu mendapatkan lebih banyak pengalaman di sini’, dan itulah yang saya sangat sukai tentangnya.

“Tetapi, anda tidak boleh membuat sebarang kesimpulan antara itu dan hari ini.”

Selain daripada Alonso, media Jerman juga mengaitkan bekas jurulatih Real Madrid dan pemenang Piala Dunia 1998 Perancis, Zinedine Zidane, dengan Bayern.

Eberl berkata pembinaan semula kelab bukanlah “ilmu raket” tetapi beliau bersikeras bahawa beliau bukanlah “penyelamat”.

Eberl bermain melalui sistem pembangunan belia Bayern dan bermain satu perlawanan senior untuk kelab sebelum meninggalkan untuk Bochum.

“Ini adalah kegembiraan besar bagi saya – sungguh hebat untuk pulang ke rumah,” katanya.

Siri tiga kekalahan berturut-turut menyebabkan jurulatih Tuchel kehilangan pekerjaannya.

Bayern mengatakan Tuchel akan meninggalkan kelab “dengan muafakat bersama” tetapi jurulatih itu memberitahu wartawan pada Sabtu bahawa beliau ingin terus berada di kelab tersebut.

Bayern kini terpaut lapan mata di belakang Leverkusen dengan 11 perlawanan lagi bagi musim ini dan berisiko ke luar peringkat 16 dalam Liga Juara-Juara, dengan kekalahan 1-0 selepas perlawanan pertama menentang Lazio.

Eberl juga menanggapi desas-desus bahawa bek kiri Kanada, Alphonso Davies, mungkin sedang hampir untuk meninggalkan kelab, dengan laporan yang mengatakan beliau mungkin akan menandatangani kontrak dengan Real Madrid.

Kontrak Davies akan tamat pada tahun 2025.

“Tentu saja tidak menyenangkan kehilangan pemain secara percuma,” kata Eberl.

“Jika anda tidak dapat mencapai sambungan, anda perlu bertindak secara proaktif.” –AFPSource link

Leave a Reply