E-sukan Malaysia perlu mendapat pengiktirafan yang lebih daripada kerajaane-sukan Malaysia menerima sokongan yang menggalakkan semalam apabila Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyatakan bahawa kerajaan akan terus menyokong komuniti tersebut.

Ahmad Zahid, yang menghadiri Final Grand Mobile Legends: Bang Bang Professional League (MPL) Malaysia Season 13 di Serdang hari ini, berkata beliau akan memberi pengiktirafan kepada industri e-sukan di peringkat kabinet.

“Sebagai pengerusi Jawatankuasa Kabinet Pembangunan Sukan (JKPS), saya akan membawa pengiktirafan ini ke peringkat kabinet,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh penganjur MPL Malaysia, MOONTON Games.

Dalam final semalam, Selangor Red Giants mengatasi juara bertahan, Homebois, dengan skor 4-2 dan menempah tempat pertama mereka di Piala Pertengahan Musim MLBB (MSC) 2024.

Keputusan semalam juga akan membuat Homebois bermain dalam peringkat kad wildcard MSC 2024, di mana mereka akan bersaing dengan tujuh pasukan lain untuk mendapat tempat di pentas utama.

Oleh itu, Ahmad Zahid menghantar mesej dorongan kepada Selangor Red Giants dan Homebois sebelum mereka mewakili negara dalam MSC 2024.

“Persembahkan nama cemerlang Malaysia di pentas antarabangsa,” katanya.Source link

Leave a Reply