KUPANG: Abu gunung berapi daripada letusan Gunung Lewotobi Laki-laki di Flores Timur, Nusa Tenggara Timur (NTT) menjejaskan dua lapangan terbang di Pulau Flores, lapor Agensi Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik (BMKG).

Ketua Stesen Meteorologi, Fransiskus Xaverius Seda Sikka berkata, dua lapangan terbang yang terjejas ialah Lapangan Terbang Frans Seda di Maumere, Daerah Sikka dan Lapangan Terbang Haji Hasan Aroeboesman di Daerah Ende, pada Ahad.

“Lapangan Terbang Frans Seda dan Lapangan Terbang Haji Hasan Aroeboesman perlu berhati-hati terhadap abu gunung berapi yang menghambur tinggi ke udara.

“Abu gunung berapi dari Gunung Lewotobi Laki-laki diperhatikan pada ketinggian permukaan sehingga 3048 meter dan bergerak ke arah barat daya dengan kelajuan 15 knot dengan intensiti berterusan,” katanya lapor ANTARA.

Menurutnya, petunjuk kesan letusan itu diramalkan berlarutan sehingga esok dan orang ramai boleh mengemaskini maklumat mengenai penghamburan abu gunung berapi dari BMKG.

Gunung Lewotobi Laki-laki adalah gunung berapi aktif yang kini berada di Tahap III atau tahap aktiviti Amaran. Pada Ahad, ia meletus dan memuntahkan abu gunung berapi setinggi 1,000 meter ke udara.

Source link

Leave a Reply