DBS Bank Yakin Dapat Capai 15%-17% ROE Dalam Tempoh 3-5 Tahun Seterusnya: CEO


Bank terbesar di Singapura, DBS Group yakin dapat mencapai pulangan ke atas ekuiti (ROE) antara 15 hingga 17 peratus dalam jangka sederhana atau dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang, kata ketua eksekutifnya pada hari Khamis.

“Kadar telah turun dari 5.5 peratus, kita fikir normal baharu adalah lebih dekat kepada 3 peratus tetapi walaupun dalam persekitaran itu, kami yakin kami akan terus memberikan pulangan 15 hingga 17 peratus ROE,” kata CEO DBS Group, Piyush Gupta kepada para pemegang saham di mesyuarat agung tahunan.

Faktor-faktor yang mempengaruhi termasuk pertumbuhan yang lebih cepat di kalangan perniagaannya yang menguntungkan seperti pengurusan kekayaan dan perkhidmatan transaksi global.

DBS, yang juga merupakan bank terbesar di Asia Tenggara mengikut aset, mencatat ROE rekod sebanyak 18 peratus tahun lalu, yang mana Gupta kata merupakan antara yang tertinggi di kalangan bank-bank terbesar di peringkat global. ROE pada tahun 2022 adalah 15 peratus.

Pada masa yang sama, DBS akan meletakkan modal sebanyak S$300 juta hingga S$500 juta (US$369.99 juta) ke operasi India dalam tempoh tiga hingga empat tahun akan datang dan membesarkan perniagaan perbankan pengguna dan perniagaan kecil dan sederhana yang menguntungkan di sana, kata Gupta.

DBS juga yakin dengan kawasan Teluk yang lebih besar di China, dan China dalam jangka masa panjang, kata Gupta. Bank tersebut mengumumkan pada akhir Disember bahawa ia akan meningkatkan pegangan sahamnya dalam Bank Komersial Luar Bandar Shenzhen di China dalam perjanjian bernilai S$376 juta.

ReutersSource link

Leave a Reply