Datuk Chong Loong Men telah melepaskan jawatan pengarah sebagai Pengarah Eksekutif dari lembaga Parlo Berhad dan Bioalpha Holdings Berhad dengan segera atas alasan perancangan kerjaya peribadi.

Datuk Chong dilantik ke Lembaga Parlo pada 27 Januari 2022. Beliau telah menamatkan pengajian di Universiti London (luar) dengan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (LLB). Selain itu, beliau juga memiliki Sijil Amalan Undang-Undang dan diploma yang lebih tinggi dalam Pengukur Bahan.

Datuk Chong memulakan kerjayanya dengan Jabatan Peguam Negara sebagai Timbalan Pendakwa Raya sebelum menyertai Bahagian Penguatkuasaan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia pada tahun 2007. Beliau memulakan amalan peribadi sebagai peguam pada tahun 2011 dengan Messrs Lim, Chong, Phang & Amy, Peguam & Solicitors, firma undang-undang yang beliau bersama-sama mendirikan. Selepas itu, beliau juga mendirikan Messrs Chong + Kheng Hoe. Beliau merupakan rakan kongsi Messrs Chong + Kheng Hoe sehingga beliau mengambil cuti sabbatikal dari amalan undang-undang sejak 30 Julai 2022.

Beliau juga mengetuai Lembaga LKL International Berhad dan Bioalpha Holdings Berhad.Source link

Leave a Reply