Cpu Intel Lunar Lake Akan Dilancarkan Pada Kuartal 3 2024 Seperti Jadual Yang Ditetapkan.Intel baru-baru ini mengumumkan bahawa siri CPU mudah alih generasi seterusnya, Lunar Lake, berada dalam landasan untuk dilancarkan pada suku ke-3 tahun 2024. CPU dijangka akan meneruskan momentum AI Meteor Lake, dengan pembuat cip tersebut menggambarkannya sebagai “Generasi AI PC seterusnya”.

Seperti peningkatan dan penambahbaikan generasi sebelumnya, Lunar Lake akan menampilkan P-Cores baru, E-Cores, dan E-Cores pulau berjimat kuasa. Walau bagaimanapun, yang penting, ia dijangkakan menjadi pemproses mudah alih pertama yang akan dihantar dengan nukleus GPU ARC Battlemage baru Intel, atau nukleus Xe2. Selain itu, ia juga akan menampilkan NPU baru dengan keluaran prestasi melebihi 45 TOPS, yang kira-kira sebanding dengan pemproses ARM Snapdragon X Series baru Qualcomm.

Perlu diingatkan bahawa Lunar Lake tetap akan dibuat menggunakan pakej Foveros Intel, yang diumumkan bersama Meteor Lake tahun lalu. Pembuat cip tersebut telah mengatakan bahawa ia berhasrat untuk menggunakan pembungkusan tersebut untuk beberapa generasi, setidak-tidaknya sehingga ia mencapai proses 18A, juga dikenali sebagai era “Angstrom”, yang merupakan rujukan langsung kepada unit panjang metrik. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan juga bahawa Intel tidak menentukan nod proses mana yang digunakan dengan Lunar Lake.

Dan walaupun metrik prestasi tidak tersedia dengan mudah, Intel mengatakan bahawa kecekapan tenaga cip Lunar Lake akan menjadi hingga 30% lebih rendah daripada siri AMD Ryzen 7 7840U, dan hingga 20% lebih rendah berbanding cipset Snapdragon 8cx Gen 3. Sehingga di situ, GPU Battlemage yang terdapat dalamnya akan menjadi sekurang-kurangnya 50% lebih kuat daripada nukleus Alchemist dalam CPU Meteor Lake, dan akan menjadi sehingga 40% lebih cepat dalam prestasi AI berbanding dengan Snapdragon X Elite.

Agak mengejutkan bahawa Intel sebenarnya akan melancarkan Lunar Lake lebih awal daripada Arrow Lake. Tradisionalnya, pembuat cip biru ini selalu melancarkan baris desktopnya lebih awal daripada siri mudah alih. Ia sebenarnya menimbulkan banyak soalan menarik tentang bagaimana ia berhasil mendapatkan bahan untuk menghasilkan bahagian mudah alih. Bagaimanapun, kita kemungkinan akan melihat beberapa laptop menggunakan pemproses itu dipamerkan semasa Computex tahun ini.

(Sumber: Intel, Anandtech)Source link

Leave a Reply