China Tuduh Amerika Syarikat Memberi Subsidi Kepada Kenderaan Elektrik, Mengadu Kepada WTO


Pada Selasa, China telah mengemukakan aduan di Organisasi Perdagangan Dunia (WTO) mengenai subsidi Amerika Syarikat bagi kenderaan elektrik, mengikut kementerian Perdagangan.

Mengikut kenyataan kementerian, aduan itu telah dikemukakan untuk melindungi kepentingan syarikat kenderaan tenaga baru China dan mengekalkan persekitaran persaingan yang adil dalam industri kenderaan tenaga baru global.

China menyatakan bahawa Amerika Syarikat telah memperkenalkan Akta Pengurangan Inflasi serta peraturan pelaksanaannya dalam usaha merespons perubahan iklim dan perlindungan alam sekitar, merumuskan dasar subsidi yang diskriminatif bagi kenderaan tenaga baru, sambil mengecualikan produk dari China dan negara-negara anggota WTO lain serta menggangu persaingan yang adil, mengikut kenyataan tersebut.

Dasar-dasar tersebut telah mengganggu rantaian industri dan bekalan kenderaan tenaga baru secara serius di peringkat global, dan melanggar peraturan WTO seperti rawatan kebangsaan dan rawatan negara yang paling difavoritkan, yang didesak oleh China, kenyataan tersebut menyatakan.

China menyatakan bahawa mereka dengan tegas mempertahankan sistem perdagangan multilateral yang berdasarkan peraturan dan menghormati hak-hak sah anggota WTO untuk melaksanakan subsidi industri di bawah kerangka peraturan untuk mempromosikan pembangunan ekonomi dan sosial mereka sendiri.Source link

Leave a Reply