China Menjual 63% Kenderaan Elektrik Di Seluruh DuniaJualan kereta penumpang tenaga baharu di China menyumbang hampir dua pertiga daripada jumlah keseluruhan di dunia tahun lalu, menurut data industri.

Sebanyak 8.87 juta unit kenderaan tersebut telah dijual di pasaran China pada tahun 2023, meningkat sebanyak 37 peratus dari tahun sebelumnya dan menyumbang 63.5 peratus daripada jualan global, menurut Cui Dongshu, setiausaha agung Persatuan Kereta Penumpang China.

Kadar penetrasi kenderaan tenaga baharu (NEV) di China, atau bahagian NEV dalam jumlah jualan kereta, meningkat hampir 30 peratus pada tahun 2023.

Pasaran NEV telah mengalami pertumbuhan yang pesat di China dalam beberapa tahun kebelakangan ini berkat usaha yang dipercepat oleh negara itu menuju pembangunan hijau dan pasaran automotif yang berkembang dengan pesat.

Pada tahun 2023, kereta penumpang elektrik menyumbang 69 peratus daripada jualan di negara itu, manakala hibrid plug-in menyumbang 31 peratus.

Menurut Cui, kerana NEV China juga popular di pasaran Asia Tenggara dan Eropah, pertumbuhan jualan yang pesat dilihat dalam pasaran domestik dan eksport.

Data terdahulu menunjukkan bahawa .eksport NEV China pada tahun 2023 melonjak 77.6 peratus berbanding tahun sebelumnya kepada 1.2 juta unit.Source link

Leave a Reply