China dan Thailand Menandatangani Perjanjian Pembebasan Visa Bersama


Pada hari Ahad (28 Januari), Thailand dan China bersetuju untuk memansuhkan keperluan visa bagi warganegara masing-masing untuk memudahkan perjalanan dan pelancongan antara kedua negara, yang terjejas oleh COVID-19. Menteri Luar Thailand Parnpree Bahiddha-nukara dan rakan sejawatnya dari China, Wang Yi, menandatangani pemansuhan visa bersama, yang berkuatkuasa pada 1 Mac, dalam satu majlis selepas pertemuan di Bangkok.

“Wang memberitahu dalam sidang media bersama bahawa “era bebas visa ini akan membawa pertukaran antara orang kepada tahap yang baru.”

China merupakan satu punca utama industri pelancongan Thailand, yang merupakan pemandu utama ekonomi terbesar di Asia Tenggara sebelum wabak COVID-19, tetapi kedatangan semula pelancong China ke Thailand agak perlahan.

“Wang berkata “Akan terdapat peningkatan yang besar dalam jumlah pelancong China yang melawat Thailand.”

Jumlah pelancong China ke Thailand merosot kepada 3.5 juta tahun lalu daripada 11 juta pada tahun 2019 sebelum wabak tersebut.

Beijing dan Bangkok juga berjanji untuk mempercepat pembinaan landasan kereta api China-Thailand dan bekerjasama dalam memerangi jenayah rentas sempadan, kata Wang.Source link

Leave a Reply